Hlavní obsah

Další ústupek komunistům: Babiš souhlasí se zdaněním církevních restitucí

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) souhlasí se zdaněním náhrad z církevních restitucí. Uvedl to v pondělí dopoledne na tiskové konferenci ministerstva dopravy. Takový požadavek si klade KSČM pro podporu menšinové vlády ANO a ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„My jsme to v programu nikdy neměli, ale dlouhodobě s tím souhlasíme a předpokládám, že ČSSD se k tomu přidá – není to nové téma,” uvedl v pondělí dopoledne Andrej Babiš s tím, že se o takové podmínce s KSČM v rámci jednání o vládní podpoře nebavili.

Církevní restituce podle něj v některých případech dokonce probíhají „nestandardně”. „Jsou poznatky, že se údajně vydává i majetek, který možná neměl být předmětem restitucí,” dodal bez dalších podrobností Babiš.

Předseda ČSSD Jan Hamáček se zdaněním církevních restitucí problém nemá. „Návrh zákona na zdanění náhrad poslanci ČSSD jednoznačně podpořili v prvním čtení a nechystáme se na tom nic měnit,” napsal na Twitteru předseda sociální demokracie.

Pokud by ANO a ČSSD pro zdanění náhrad církevních restitucí ve Sněmovně nehlasovaly, komunisté by jejich menšinovou vládu nepodpořili. V neděli to v České televizi řekl předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. [celá zpráva]

Ústupek to není, zní z ANO

Podle tiskové mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičové se však nejedná o ústupek komunistům ve vztahu k jednání o vládě. „Církevní restituce máme dlouhodobě jako téma,“ řekla Novinkám. Zatímco komunisté podle ní navrhují zdanění z ideologických důvodů, hnutí ANO jde o to, že se jedná o příjem a ten by měl být zdaněn.

Babiš již v minulosti prohlásil, že se jedná o „54 miliard předražený kšeft“ a že ocenění majetku bylo zmanipulované ve prospěch církví. „Stačí si vzpomenout, jak se zákon schvaloval,” naznačil loni v rozhovoru pro Právo. [celá zpráva]

Bývalý lidovecký ministr Daniel Herman se vyjádřil k dřívějšímu postoji Andreje Babiše k církevním restitucím.

Zdanění náhrad církevních restitucí prosazovala před volbami v roce 2013 také ČSSD. Nakonec kvůli vládní koalici, ve které byla kromě ANO i KDU-ČSL, od tohoto bodu ustoupila.

Jedná se již o druhou podmínku, kterou si komunisté pro toleranci vlády kladou. První z nich bylo, že nepodpoří vládu, která se v programovém prohlášení zaváže ke zvyšování počtu pojáků v zahraničních misích. Sněmovna ale v pátek i přes nesouhlas komunistů navýšení počtu vojáků a posílení zahraničních misí schválila.

Předseda KSČM Vojtěch Filip následně uvedl, že jim stačí závazky v návrhu vládního programu, a vládu tak i přes přehlasování podpoří. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám