Hlavní obsah

Poslanci se nechtěli rozpustit ani na zkoušku

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Páteční schůze dolní komory parlamentu začala trochu nestandardně. Poslanci nečekaně hlasovali o rozpuštění Sněmovny. Šlo ale pouze o vtip šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Poslanci na zkoušku hlasovali o rozpuštění SněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Hned ráno v devět hodin poslanci zjistili, že jim nefungují hlasovací zařízení. Vondráček, který schůzi řídil, ji na půl hodiny přerušil, aby se zjistilo, v čem je problém.

Když se poslanci znovu sešli v sále, museli hlasovací řízení vyzkoušet. „Nechám zkušebně hlasovat o rozpuštění Sněmovny,“ vtipkoval Vondráček.

Poslanci si ale odmítli vypustit rybník, byť jen za účelem testu. „Tady ani zkušební hlasování neprošlo,“ glosoval Vondráček.

Kalousek i Zaorálek pro

Pro rozpuštění hlasovalo 61 poslanců ze 153, 40 z nich bylo z hnutí ANO. Ruku pro zvedl například vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec, ale i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek či bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zásadně proti bylo 77 poslanců, hlavně z řad Pirátů a ODS. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde. Po ranní vsuvce už hlasovací zařízení fungovala, takže řádná schůze mohla pokračovat. Poslanci by měli například rozhodnout o zahraničních misích české armády.

Kdyby se hlasovalo reálně a Sněmovna by měla být rozpuštěna, musely by ruku zvednout minimálně tři pětiny poslanců – tedy 120.

Reklama

Výběr článků

Načítám