Hlavní obsah

ČSSD dráždí Zemana Pochem. Do výsledku referenda to nebudu řešit, řekl Babiš

Novinky, zpe

Bude europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) ministrem zahraničí, nebo ne? Premiér Andrej Babiš to nechce řešit, dokud nebude jasné, zda ČSSD půjde do vlády s hnutím ANO. Prezident Miloš Zeman minulý týden uvedl, že by Pocheho do funkce nejmenoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD)

Článek

„Počkejme si na výsledek referenda,“ napsal Babiš Novinkám na dotaz, zda má nějaký plán, jak bude postupovat, pokud soc. dem. nepřijde s jiným jménem. Dodal, že do 15. června, kdy bude znám výsledek, to nebude řešit.

Vedení soc. dem. představilo návrhy na ministry minulý týden. Na jménu Poche trvá i přes avízo prezidenta, že by europoslance do vlády nejmenoval. Podle informací Novinek ČSSD prezidentovi ustoupit nehodlá.

Výhrady jsou závažné, zdůraznil Hrad

Změnit názor nehodlá ani prezident. „Pan prezident se k panu Pochemu zcela jednoznačně a nezpochybnitelně vyjádřil a uvedl mimořádně závažnou výhradu týkající se bezpečnosti České republiky. Víc netřeba dodávat,“ sdělil Novinkám hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident jako důvod uvedl, že Poche v minulosti napsal článek vstřícný vůči uprchlíkům. Podle Zemana by se Poche dostal do rozporu s oficiální zahraniční politikou nové vlády.

Poche, který před prezidentskými volbami podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše, avizoval, že se chce s prezidentem sejít a své postoje mu vyjasnit. Zda Zeman europoslance přijde, není zatím jasné.

„V otázce případného setkání, kterého se pan Poche prostřednictvím médií stále intenzivně dožaduje, nepadlo žádné rozhodnutí. Nechte se překvapit,“ vzkázal Ovčáček.

Reklama

Související články

Zeman odmítl Pocheho jako ministra zahraničí

Prezident Miloš Zeman by europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) nejmenoval ministrem zahraničí. Uvedl to ve čtvrtek na tiskové konferenci při své návštěvě...

Výběr článků

Načítám