Hlavní obsah

Praha 1 i občané se bouří proti umožnění stavby monstra v srdci staré Prahy

Novinky, Renáta Bohuslavová

Občané i politici se bouří proti umožnění zastavění piazzetty před hotelem InterContinental v centru Prahy osmipatrovým monstrem. Ve středu uspořádaly místní občanské iniciativy přímo na místě setkání, na němž je starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) a pražský zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL) ujistili, že výstavbu nepodpoří.

Oldřich Lomecký - starosta Prahy 1 (TOP09)Video: Novinky

 
Článek

Kontroverzní návrh, který vychází vstříc developerům, prosazuje pražský Institut plánování a rozvoje v návrhu nového metropolitního plánu. Jeho definitivní verze má platit od roku 2023.

„Praha 1 dlouhodobě deklaruje, že s tímto řešením nesouhlasí. Myslím, že takhle silné stanovisko by mělo být respektováno i zastupiteli magistrátu,“ řekl Novinkám starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Celý prostor podle něj není třeba dále zahušťovat.

Foto: Novinky

Jan Čižinský, Oldřich Lomecký starosti

„Uplatníme výhradu v rámci připomínkového řízení a budeme chtít, aby toto území bylo nezastavitelné,“ řekl Novinkám Lomecký.

Čižinský: Je to chyba v plánu

S umožněním výstavby nesouhlasí ani pražský zastupitel za Trojkoalici, poslanec za KDU-ČSL a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

„Myslím si, že je to chyba, která je do toho plánu vložena, a že je plán spojován především s těmito chybami. Už když se připravoval metropolitní plán, tak jsme s okolními sousedy podávali námitku. Domnívám se, že je potřeba, aby v územním plánu tato parcela byla jako nezastavitelná,“ řekl Novinkám Čižinský.

Jan Čižinský - starosta Prahy 7, pražský zastupitel za Trojkoalici a poslanec za KDU-ČSL Video: Novinky

Kromě TOP 09 a Trojkoalice se proti výstavbě stavějí i Piráti. Dříve se proti tomu postavil například i zastupitel, současný poslanec a kandidát hnutí ANO na primátora Patrik Nacher. [celá zpráva]

Pozemek vlastní společnost J

Změnu parcely na zastavitelnou odmítají i spolky Občané Prahy 1 a Staroměstská lípa, které ve středu ráno na místě uspořádaly setkání.

Foto: Právo

Nynější pohled na náměstí Curieových z parku u Staronové synagogy.

Foto: Právo

Tak by se mohl změnit po zástavbě náměstí.

„Pozemek patří soukromému majiteli (společnost J) a je logické, že ve chvíli, kdy bude plocha prohlášena za zastavitelnou, tak budou dělat všechno pro to, aby prostor zastavěli v maximální možné míře. Návrh v tuto chvíli umožňuje výstavbu osmipodlažní budovy,” uvedl Novinkám za spolek Občané Prahy 1 Luboš Kříž.

Není podle spolku možné argumentovat ani tím, že dříve na místě zástavba byla. „Domy v tomto místě stály v době, kdy vedle nich nestála brutalistní stavba hotelu Intercontinental, tedy za úplně jiného urbanistického řešení dané oblasti. Odmítáme zástavbu prostoru, protože jakákoli stavba by umocňovala obrovskou hmotu hotelu a současné prostranství má svůj nezaměnitelný účel,” doplnil Kříž.

Foto: Novinky

Jan Čižinský, Oldřich Lomecký starosti

„My jsme v tuto chvíli ve fázi, kdy jsme jako odborný zpracovatel odevzdali návrh plánu. Celý proces projednávání je ovšem ještě před námi. Na konci června začne oficiální proces projednávání. Do něj se může svým názorem zapojit každý. Věříme, že se ve veřejné diskusi podaří dojít k závěru, který bude pro hlavní město ten nejlepší,“ uvedl Novinkám tiskový mluvčí IPR Marek Vácha.

Nový metropolitní plán připravený Institutem plánování a rozvoje, který by měl platit od roku 2023, Praha představila minulý týden. Pražané, firmy i městské části k němu až do 26. července mohou posílat připomínky. IPR je poté zpracuje a povede ještě odborné debaty nad úpravami. Definitivní podobu bude schvalovat příští pražské zastupitelstvo v roce 2022.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám