Hlavní obsah

Je to zásadní chyba, odmítá změny ve staré Praze, z nichž by profitovali slovenští miliardáři, historik architektury Zdeněk Lukeš

Právo, Zbyněk Vlasák

Nový územní plán pro Prahu, který se právě dokončuje, počítá mimo jiné s umožněním zástavby části náměstí Curieových přímo v srdci Starého Města. Majitelům pozemku, slovenským miliardářům Ivanu Jakabovičovi a Patriku Tkáčovi z finanční skupiny J&T by to vyneslo stamilióny. Uznávaný historik architektury Zdeněk Lukeš to považuje za chybu.

Foto: Právo

Tak by se mohl změnit pohled po zástavbě náměstí.

Článek

Jak se díváte na to, že nový metropolitní plán má prostoru u hotelu InterContinental odebrat status náměstí a umožnit na něm stavět?

Myslím, že je to zásadní chyba. Ten prázdný prostor vyvažuje hmotově předimenzovanou stavbu hotelu. Architekt Karel Filsak, který se svým týmem budovu na konci šedesátých let navrhl, právě počítal s tím, že naproti ní musí být volné prostranství. Vznikla tam příjemná piazzetta, pod níž jsou garáže.

Foto: Právo

Nynější pohled na náměstí Curieových z parku u Staronové synagogy.

Foto: Právo

Tak by se mohl změnit po zástavbě náměstí.

Pojďme si projít jednotlivé argumenty Institutu plánování a rozvoje (IPR), který metropolitní plán vypracoval. Jeho mluvčí Marek Vácha například tvrdí, že nejde o náměstí, ale o proluku, a že tam už dřív nějaké budovy stály. Co vy na to?

Ano, kdysi tam byl blok secesních a neobarokních domů, z nichž část na konci války vyhořela a druhá část byla zbourána před stavbou hotelu. Jeho realizací se však místní hmotové poměry totálně změnily a to je třeba respektovat. Navíc se otevřely nové cenné průhledy na stavby, jako jsou například kubistické domy architekta Otakara Novotného v ulici Elišky Krásnohorské. Prostě se tam etabloval nový městský prostor, který má své kvality.

Foto: Milan Malíček, Právo

Historik architektury Zdeněk Lukeš

Dále mluvčí IPR obhajuje možnou výstavbu tím, že „města s nejvyšší kvalitou života mají obvykle vyšší hustotu zalidnění a menší podíl veřejných prostranství“.

To zní jako totální nesmysl. To snad nemůže nikdo myslet vážně! Centrum Prahy má středověký urbanismus, a je tudíž mnohem hustěji zastavěno než srovnatelné metropole. Každého veřejného prostranství v této části Prahy, navíc přeplněné turisty, bychom si měli vážit.

Tato změna obrovsky zvýší cenu pozemku před hotelem, který vlastní Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč z finanční skupiny J Myslíte, že současný metropolitní plán a způsob jeho vzniku nahrává zájmům developerů?

Doufám, že ne, věřím, že se snad jedná ze strany lidí z IPR jen o nedomyšlenost. Obecně nepovažuji každého developera za darebáka, stavět se musí i ve městě, jako je Praha, ale samozřejmě s rozmyslem.

Foto: Právo

Nynější pohled na náměstí Curieových z Bílkovy ulice.

Foto: Právo

Tak by se mohl změnit po zástavbě náměstí.

Není asi sporu, že Praha nový územní plán potřebuje. Nemáte ale pocit, že debata kolem metropolitního plánu v posledních měsících prakticky neexistuje, což nahrává různým obdobným změnám?

Ovšem, diskuse je nutná a měla by se vést včas, aby se pak s ní nepřišlo až s křížkem po funuse. Ostatně je tu i jiné podobné téma: zástavba v prostoru Masarykova nádraží dle projektu nedávno zemřelé architektky Zahy Hadidové. I ta je dle mého mínění předimenzovaná. A taky se mi nezdá, že by se o tom veřejně diskutovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám