Hlavní obsah

Babiš se sešel s Haškem a Tejcem na oslavě Benešové

• Aktualizováno
Právo, Karolina Brodníčková

V horké fázi vyjednávání o vládě se v úterý večer premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) potkal v jedné pražské restauraci s bývalým jihomoravským hejtmanem a vyjednavačem za ČSSD Michalem Haškem a náměstkem na ministerstvu spravedlnosti a bývalým předsedou klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem. Všichni šli popřát bývalé nejvyšší státní zástupkyni a exposlankyni za ČSSD Marii Benešové k jejím 70. narozeninám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek a Jeroným Tejc na archivním snímku

Článek

Setkání Právu potvrdila sama Benešová. "Měla jsem sedmdesátiny. Tam bylo víc lidí, nejen tito jmenovaní. Co je na tom tak zvláštního?" divila se bývalá poslankyně za ČSSD. "Tam se žádná vláda samozřejmě netvořila. Přišli mi popřát lidi, se kterými jsem pracovala, se kterými jsem něco prožila i v politice, a byla to normální narozeninová oslava, kde se nepracovalo. Všichni se dobře bavili a všem se to líbilo," dodala pro Právo Benešová.

"Ano, je to pravda, paní Benešová mě pozvala na oslavu svých kulatých narozenin a byl jsem jí popřát," řekl ke své účasti na akci Babiš.

Na oslavu přišel i dříve trestaný fotbalový manažer a podnikatel Marek Vít. Informoval o tom uživatel Twitteru Jan Langmajer. Právu setkání potvrdili i Hašek a Tejc.

„Rád jsem včera popřál k významnému životnímu jubileu Marii Benešové, které si lidsky i profesně nesmírně vážím a hodně jsme toho spolu v politice prožili. Osud tomu chtěl, že máme narozeniny oba 17. dubna,“ napsal Právu Hašek na dotaz, zda je pravda, že se se všemi výše zmíněnými potkal.

„A už jsem si všiml, že z narozeninové oslavy je po Praze docela poprask. Tak tvůrcům všech konspiračních teorií mnoho zdaru v jejich náročné práci,“ dodal v SMS Hašek.

Podobně se vyjádřil k setkání i Tejc. Na otázku, zda se opravdu setkal s Babišem a dalšími jmenovanými osobami v restauraci, Právu odpověděl: „Po schůzce na České advokátní komoře jsem byl osobně popřát mé bývalé a milé kolegyni Marii Benešové k jejím kulatým narozeninám, které právě včera oslavila.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová

Pikantní na sešlosti je zejména to, že se konala v době ostrého vyjednávání o vládě mezi ANO a ČSSD.

Zemanovi věrní

Právě Hašek je uvnitř soc. dem. stále považován za vlivného zákulisního hráče. Společně s prvním místopředsedou ČSSD Jiřím Zimolou v zimě založil platformu Zachraňme ČSSD, skrz kterou prosazuje v partaji některé změny. Hašek také udržuje, stejně jako Benešová nebo Tejc, vřelé vztahy s prezidentem Milošem Zemanem.

Benešová odešla z ČSSD poté, co se stala členkou Rusnokovy úřednické vlády v roce 2013. Další čtyři roky však byla nestranickou poslankyní v klubu soc. dem.

Tejc loni v létě oznámil, že nebude znovu kandidovat do Poslanecké sněmovny, po říjnových volbách dokonce odešel ze strany s tím, že se neztotožňuje s jejím vedením.

Tejc i Hašek byli po volbách 2013 aktéry tzv. „Lánské schůzky“ u prezidenta Zemana. Prezident tehdy na lánském zámku přijal představitele „protisobotkovského“ křídla ČSSD – vedle Haška a Tejce i Milana Chovance, Zdeňka Škromacha a Jiřího Zimolu. Setkání za zády tehdejšího předsedy Bohuslava Sobotky přitom Hašek tvrdošíjně popíral.

Reklama

Výběr článků

Načítám