Hlavní obsah

Babiš znovu mluví o Sýrii a opět jinak: Nálet má odradit od chemických útoků

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se při pondělní návštěvě Karlovarského kraje opět vyjadřoval k náletům v Sýrii. Prohlásil, že mají odstrašit od používání chemických zbraní. V sobotu spojenecký zásah označil za nevyhnutelný, v neděli zase řekl, že nic neřeší. Za změnu postoje Babiše kritizují někteří politici.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš.

Článek

„Útok má odstrašit od používání chemických zbraní. Nicméně si myslím, že Evropa udělala chybu, když ten region přenechala politickému vlivu Turecka, Ruska a Íránu,“ prohlásil Babiš.

„Měli jsme být aktivnější a hned po nástupu prezidenta USA Trumpa jsme se měli snažit dostat za jednací stůl všechny aktéry včetně Ruska. Doufejme, že tím skončí útoky chemickými zbraněmi, ale obávám se, že to nevyřeší problém v Sýrii jako takový,“ dodal premiér.

V sobotu se Babiš jednoznačně stavěl na stranu USA, Británie a Francie. „Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný,“ napsal na Twitteru.

Po nedělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech ale svá vyjádření mírnil. Zkritizoval i své ministry, kteří se rovněž postavili na stranu spojenců, s tím, že se nejednalo o jednotné stanovisko vlády. „Je třeba si sednout za stůl a společně to řešit,“ řekl novinářům. [celá zpráva]

Za to si vysloužil kritiku opozičních politiků. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ho nazval chameleonem. [celá zpráva]

Lídr ODS Petr Fiala zase mluví o diletantismu v zahraniční politice.

Reklama

Výběr článků

Načítám