Hlavní obsah

Ruská ambasáda v Praze je prošpikována špióny

Právo, rak

Vyhoštění některých ruských diplomatů, o němž po evropském summitu hovořil český premiér Andrej Babiš (ANO), by se dotklo i ruských tajných služeb. Před působností ruských špiónů u nás varuje každý rok Bezpečnostní informační služba (BIS). Ve své poslední výroční zprávě uvádí, že v roce 2016 „vzrostla intenzita aktivit ruských zpravodajských služeb na území ČR“. Podle BIS řada ruských zpravodajských důstojníků využívá diplomatické krytí.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Náměstí Pod kaštany v Praze 6, kde sídlí Velvyslanectví Ruské federace.

Článek

„Ruský diplomatický personál tak zůstává nejvýznamnějším zdrojem rizika nevědomého kontaktu se zpravodajským důstojníkem cizí moci,“ píše BIS. Ruští špióni se tak dostávají k citlivým interním informacím a mají velmi dobrý přehled o dění v zákulisí zdejší politické scény.

Na ruské ambasádě v Praze podle informací Práva pracuje 122 lidí, z toho 45 diplomatů. Generální konzuláty v Brně a Karlových Varech mají celkem 18 zaměstnanců, z toho osm diplomatů. Proti tomu ČR má v Rusku 56 zaměstnanců, z toho šestnáct diplomatů.

Pro srovnání, USA mají v Praze 70 lidí, z toho 44 diplomatů, Čína má 26 pracovníků a 22 diplomatů a Německo 26 zaměstnanců a 25 diplomatů.

Čeká se odvetná akce

Pokud Česko ruské diplomaty vyhostí, musí počítat s reciproční reakcí Moskvy. „O této možnosti se diskutuje, ale pokud by mělo dojít k vyhoštění ruských diplomatů, bude se jednat o výsostné politické rozhodnutí,“ reagoval na slova premiéra Andreje Babiše mluvčí BIS Ladislav Šticha. „BIS už předala veškeré potřebné informace,“ dodal.

Bývalý šéf civilní rozvědky ÚZSI Karel Randák je přesvědčen, že pokud Česko ruské diplomaty vyhostí, půjde ve všech případech buď o příslušníky ruských tajných služeb, nebo o spolupracovníky.

Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v ČT řekl: „Někteří lidé jsou na hranici toho, že by vyhoštěni být měli. O některých se ví, že to jsou agenti, je to přiznaná věc, pak jsou nepřiznaní a někteří unikají všem.“

Koho v minulosti naše úřady označily za nežádoucí osobu
Leden 2000 – ČR opustil asistent ruského vojenského přidělence. Měl získávat citlivé informace o technologiích NATO. Rusko pak vypovědělo ze země jednoho z českých diplomatů, zaměstnance vojenské sekce ambasády v Moskvě.
Duben 2001 – ČR opustil konzul a druhý tajemník iráckého velvyslanectví. Jeho činnost byla „neslučitelná se statusem diplomata“, jak zní klišé používané pro podezření ze špionáže. Irák pak vyhostil jednoho pracovníka české ambasády.
24. března 2003 – Ministerstvo zahraničí vyhostilo vedoucího iráckého zastupitelského úřadu v Praze. O týden dříve museli zemi opustit čtyři níže postavení diplomaté kvůli činnosti „neslučitelné s jejich statusem“, oznámilo MZV.
21. ledna 2005 – ČR vypověděla běloruskou diplomatku v reakci na podobný krok Běloruska, které musel opustit český diplomat. Minsk jej vinil z porušení zákonů; podle tamních úřadů konzumoval alkohol s mladistvými chlapci a měl s nimi i intimní styky.
Jaro 2005 – Z ČR odjel diplomat jedné ze zemí bývalého SSSR poté, co jej k tomu vyzvali pracovníci vojenské kontrarozvědky. Cizinec – občan Ruska – se pokoušel navazovat kontakty na ministerstvu obrany a  na generálním štábu.
19. dubna 2006 – ČR vyhostila kubánského atašé. Havana týden předtím vypověděla českého diplomata, jejž obvinila z podvratné činnosti a práce pro USA. ČR nařčení odmítla.
Květen 2006 – České úřady neprodloužily akreditaci zpravodaji ruské vládní tiskové agentury RIA-Novosti, podle tisku agenta. Podle spekulací médií byl tento krok důvodem neprodloužení akreditace moskevskému zpravodaji ČT.
17. srpna 2009 – Z ČR byl vyhoštěn zástupce vojenského přidělence při ruském velvyslanectví. Dalšímu diplomatovi české úřady doporučily, ať se nevrací z dovolené. Vojenské zpravodajství mělo prý informace, že oba pracovali pro ruské tajné služby.
17. května 2011 – Česko vyhostilo dva diplomaty ukrajinského velvyslanectví v Praze. Roznětkou byla kauza dvou pracovníků vojenské sekce českého zastupitelského úřadu v Kyjevě, které ukrajinská kontrarozvědka obvinila ze shromažďování utajovaných informací o ukrajinské zbrojní výrobě a vyhostila ze země.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám