Hlavní obsah

Pravice s vyhoštěním ruských diplomatů souhlasí, Stropnický půjde na Hrad

Aktualizováno

Slova premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) o záměru vyhostit některé ruské diplomaty kvitují pravicoví politici s povděkem. Připomínají nicméně, že podobně ostrá reakce měla přijít již poté, co Rusko označilo ČR za jednu ze zemí, odkud mohla pocházet látka novičok, kterou byli v Británii otráveni dva lidé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Představitelé pravicových stran ve Sněmovně. Zleva Zbyněk Stanjura (ODS), Pavel Bělobrádek a Jan Bartošek (oba KDU-ČSL), Petr Fiala (ODS), Miroslav Kalousek a Markéta Pekarová-Adamová (oba TOP 09), Petr Gazdík a Jan Farský (oba STAN).

Článek

Česká diplomacie měla podle šéfa ODS Petra Fialy přistoupit k Rusku razantněji hned poté, co zemi spojilo s nervovou látkou užitou v jihoanglickém Salisbury.

„Vláda místo toho vyčkávala a začala reagovat až po tlaku opozice. Chystané kroky premiér Babiš zatím oznámil jen jako záměr, uvidíme, zda k tomu nakonec opravdu dojde,” uvedl. Za současné situace je podle něj nutno jednat rozhodně a hájit české národní zájmy a důstojnost.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek při dotazu na vyhoštění napsal, že už se to dávno mělo stát. Opačný názor má šéf komunistů Vojtěch Filip. „Myslím, že do řádného vyšetření případu by šlo o předčasný krok,” uvedl.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil řekl, že jeho strana byla od počátku pro radikálnější postup a solidaritu s Británií. „My jsme od počátku navrhovali, aby ČR zvážila vyhoštění ruských diplomatů. Pokud se takto vláda rozhodne, tak to bude mít naši podporu,” uvedl. Obává se však, že kabinet se pro vyhoštění nerozhodne kvůli spojení Babiše s prezidentem Milošem Zemanem, který má k Rusku blízké vztahy.

Poslanci Starostů a nezávislých ve středu zaslali dopis ministru zahraničí Martinu Stropnickému (ANO), ve kterém uvedli, že vyhoštění části ruských diplomatů z ČR je jedinou adekvátní reakcí. „Česká republika je suverénní země, která by se neměla pohybovat jen ve stínech ostatních a čekat na jejich rozhodnutí,” napsali s odkazem na to, že ČR čeká s rozhodnutím na kroky Německa, Francie či Polska.

Zeman příští týden přijme Stropnického

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že má k otázce vyhoštění jen jeden komentář. A to, že příští týden ve čtvrtek prezident Miloš Zeman přijme ministra zahraničí Stropnického. Ministři by se situací měli zabývat podle Babiše v pondělí.

Babiš v pátek na Twitteru uvedl,  že o české pozici na jednání Evropské rady prezidenta předem informoval.

Kvůli otravě bývalého ruského tajného agenta, ze které Britové obviňují Moskvu, už Londýn vyhostil 23 ruských diplomatů. O podobném kroku uvažují i další unijní státy, zmiňovány jsou pobaltské země, ale i některé další. Summit EU ve čtvrtek souhlasil s názorem britské vlády, že za útokem je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko, jiné věrohodné vysvětlení prý není.

Anketa

Je vyhoštění některých ruských diplomatů správnou reakcí na nařčení Moskvy, že jed, který otrávil Skripal, mohl být z Česka?
Ano
34,1 %
Ne
65,9 %
Celkem hlasovalo 8502 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám