Hlavní obsah

Lidovci chtějí odvolat Okamuru z vedení Sněmovny, ten mluví o kampani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidovci chtějí odvolat předsedu SPD Tomia Okamuru z pozice místopředsedy Poslanecké sněmovny. Důvodem jsou jeho výroky zpochybňující romský holokaust v koncentračním táboře v Letech na Písecku. Okamura se brání, že nezpochybňuje utrpení lidí, a odmítá i to, že by popíral holokaust. Kritici podle něj vedou kampaň proti SPD a jejímu případnému podílu na vládě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

Článek

„Zlo vítězilo vždy, když slušní lidé mlčeli, a my jsme se rozhodli, že nebudeme mlčet a budeme činit konkrétní kroky,” řekl v úterý předseda poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek.

K tomu, aby se o odvolání Okamury z pozice místopředsedy Sněmovny mohlo na plénu jednat, potřebují sehnat 80 podpisů poslanců. Bartošek na dotaz Novinkám řekl, že předjednanou podporu ostatních poslaneckých klubů zatím nemají. „Pevně věřím, že slušní poslanci z politických stran se k tomu připojí,” dodal místopředseda lidovců.

Podporu návrhu lidovců už například vyjádřila TOP 09. „Návrh našich kolegů na odvolání místopředsedy sněmovny Okamury z jeho funkce rozhodně podpoříme. Výroky poslanců SPD o koncentračním táboru v Letech považujeme za nepřijatelné. Tím spíše, když je říká jeden z nejvyšších ústavních činitelů,” uvedla první místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Okamura nejprve tvrdil, že tábor, v němž byli v době protektorátu vězněni Romové, nebyl oplocený a bylo možné se v něm volně pohybovat. Později se za tato slova omluvil a upřesnil, že tábor nebyl střežen.

Podle lidovců Okamura znevažuje utrpení přeživších z koncentračního tábora v Letech u Písku i těch, kteří tam během druhé světové války zemřeli. „Jsme přesvědčeni, že není možné, aby v tak vysoké ústavní pozici byl člověk, který říká, že v Letech nebyl koncentrační tábor,” doplnil Bartošek.

Cílem je dostat SPD na politický okraj
předseda OKD Tomio Okamura

„Víme, co byl tábor v Letech. Zlehčovat něco takového je minimálně velmi neslušné a špatné. Měli by se nad sebou zamyslet, jestli by neslušela omluva,“ dodal k Okamurovým výrokům místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Okamura: Je to kampaň

Okamura tvrdí, že obvinění z popírání holokaustu, které v souvislosti s letským táborem zaznělo vůči němu i vůči poslanci SPD Miloslavu Roznerovi, je kampaň. „Cílem je dostat SPD na politický okraj a zabránit přímé i nepřímé účasti SPD na sestavování vlády,” uvedl.

„Je to politický boj lidovců, protože jsme jim vzali část voličů, tak jsou zoufalí a kopou kolem sebe,” prohlásil v úterý ve Sněmovně na tiskové konferenci Okamura.

„Hnutí SPD naprosto nezpochybňuje objektivní historická fakta o utrpení lidí, které prodělali v pracovním a sběrném táboře Lety v době druhé světové války. Plánovité vyvraždění Židů, Slovanů a tehdy takzvaného cikánského obyvatelstva bylo součástí zločinných plánů nacistů na takzvané konečné řešení rasové otázky. Jde o nezpochybnitelný fakt," uvedlo hnutí s tím, že má výhrady k odkupu vepřína státem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda Sněmovny Tomio Okamura

Proti výrokům Okamury i Roznera na adresu tábora v Letech se v úterý vymezil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Místopředsedu Sněmovny vyzval, aby přestal poměřovat jednotlivé tragédie a dodal, že Okamura má podle všeho špatné informace. [celá zpráva]

Odkup vepřína v Letech, který stojí na místě tábora, schválila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Za areál zaplatí 450,8 miliónu korun, na sanaci a další úpravy areálu vepřína stát vynaloží podle odhadů ještě 120 miliónů korun. Vláda odkup schválila již dříve, smlouva byla podepsána na konci listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám