Hlavní obsah

Přestaňte poměřovat tragédie, vyzval Pelikán Okamuru kvůli výrokům o Letech

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) znepokojily výroky předsedy SPD Tomia Okamury ohledně koncentračního tábora v Letech u Písku. Místopředsedu Sněmovny vyzval, aby přestal poměřovat jednotlivé tragédie a dodal, že Okamura má podle všeho špatné informace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Pelikán (ANO), ministr spravedlnosti

Článek

Okamura nejprve tvrdil, že tábor, v němž byli v době protektorátu vězněni Romové, nebyl oplocený a bylo možné se v něm volně pohybovat. Později se za tato slova omluvil a upřesnil, že tábor nebyl střežen.

Pelikán zdůraznil, že nehodlá s Okamurou polemizovat o míře pravdivosti jeho příspěvků. „Nezáleží totiž na tom, zda byl, nebo nebyl tábor v Letech oplocen, případně jak obtížné pro vězně bylo tento plot překonat. Ať tak, či onak, Lety jsou místem, kde zbytečně, barbarsky a v hrůzných podmínkách umíraly stovky lidí. Pro další z obětí válečné mašinerie se tábor stal zastávkou před továrnami na smrt, kde je čekalo vyhlazení a kde jim nebylo umožněno své životy dožít,” uvedl ministr v otevřeném dopise.

Okamuru vyzval, aby „zanechal poměřování toho, čí tragédie byla tragičtější, a přestal soutěžit o to, kdo byl vyhlazován hůř”. Namísto toho mu doporučil, aby se „připojil ke společnému uctění památky těch, kteří za války trpěli nebo zahynuli”. „Smrt totiž nezná rozdíly,” připomněl šéfovi hnutí, s nímž jedná ANO o případné podpoře vlády.

Ještě příkřejší byl poslanec SPD Miloslav Rozner, který loni na sjezdu SPD tábor v Letech označil za „neexistující pseudokoncentrák”. [celá zpráva]

Odkup vepřína v Letech, který stojí na místě tábora, schválila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Za areál zaplatí 450,8 miliónu korun, na sanaci a další úpravy areálu vepřína stát vynaloží podle odhadů ještě 120 miliónů korun. Vláda odkup schválila již dříve, smlouva byla podepsána na konci listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám