Hlavní obsah

Nejlepší vztah mají Češi ke Slovensku, polepšili si Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší vztahy mají Češi tradičně ke Slovensku. Jejich sympatiím se těší rovněž Rakousko a Nizozemsko, zatímco poněkud odtažitý vztah mají k Turecku, respektive k Číně a Ukrajině. Vztah k většině zemí se přitom v posledním roce zlepšil. Plyne to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Slovensko je i s ohledem ke společné minulosti tradičně Čechy hodnoceno nejlépe. Jedničkou či dvojkou by jej na školní stupnici od 1 do 5 hodnotilo 89 procent dotázaných.

„Velmi pozitivně lidé dále hodnotí Rakousko (78 procent občanů udělilo jedničku nebo dvojku), dále Nizozemsko, Chorvatsko, Francii, Itálii, Švédsko a Dánsko (cca 70 procent občanů jim dalo jedničku nebo dvojku),” popsala agentura. Nadpoloviční většina Čechů kladně hodnotí ještě Velkou Británii, Belgii, Maďarsko, Slovinsko, Polsko, Japonsko a Německo. Polovina lidí vnímá pozitivně i Spojené státy.

Na chvostu žebříčku se pak umístily Srbsko (38 procent), Rusko (30 procent), Ukrajina (27 procent), Čína (26 procent) a Turecko (16 procent).

V meziročním srovnání je patrné, že došlo k výraznému zlepšení hodnocení Německa (z 47 na 59 procent) a USA (z 42 na 50 procent). V očích Čechů si polepšily i sousední země Polsko, Maďarsko, Slovensko a Rakousko.

Průzkum proběhl od 1. do 11. prosince 2017 a zapojilo se do něj 1027 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám