Hlavní obsah

Miliardář Dědek poslal Drahošovi tři milióny. Se STAN to nesouvisí, tvrdí hnutí

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel a miliardář Dalibor Dědek poslal kandidátovi na prezidenta Jiřímu Drahošovi na transparentní účet celkem tři milióny korun. Rád by ho totiž podle svých slov viděl na Hradě. O oficiální podporu hnutí STAN, za které chtěl Dědek kandidovat do Sněmovny, se však podle místopředsedy hnutí Víta Rakušana nejedná.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Drahoš

Článek

„Pan Drahoš mě na začátku oslovil a já jsem došel k názoru, že bych si přál, abychom měli slušného prezidenta a rád bych ho v tom úřadu viděl,” prozradil Novinkám Dalibor Dědek svou motivaci.

Již v začátcích kampaně mu poslal dva milióny korun a nyní ještě jeden milión. „Nedávno mě kontaktoval s tím, že to úplně správně neodhadnul a že by ještě milión uvítal,“ doplnil Dědek. Dva milióny poslal podle výpisu na transparentním účtu v červnu a milión v prosinci. To je zároveň maximum, které může jedinec přispět.

Podnikatel a spolumajitel firmy Jablotron Dědek původně chtěl v parlamentních volbách kandidovat za hnutí STAN, později však svou kandidaturu stáhnul s tím, že nechtěl, aby působil jako druhý Babiš, který si kupuje hnutí STAN. [celá zpráva]

Finanční podpora z hnutí STAN to není

Že by se v této souvislosti jednalo o nějakou oficiální Drahošovu podporu hnutí STAN, vyloučil jak Dalibor Dědek, tak i místopředseda hnutí Vít Rakušan. „Je to osobní rozhodnutí pana Dědka. Veřejné vyjádření podpory panu Drahošovi platí a trvá, ale finančně ne. Nejsme hnutí s bohatým majitelem,” řekl Novinkám Rakušan.

Je to právě hnutí STAN, které jako první vyzvalo demokratické strany, aby bývalého předsedu Akademie věd podpořily. [celá zpráva]

Veškeré transakce jsou zveřejněné na transparentním účtu Jiřího Drahoše a on sám finanční podporu vítá. „Mně přispívá zhruba 1300 lidí. Lidé mi dávají peníze, protože mě chtějí vidět na Hradě,” komentoval Drahoš své pohyby na účtu v souboji na Seznamu. Podpory ze strany Dalibora Dědka si váží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám