Hlavní obsah

Rána pro Starosty, miliardář Dědek odstoupil z jejich kandidátky

Aktualizováno

Podnikatel Dalibor Dědek nebude na kandidátce hnutí Starostové a nezávislí (STAN) pro nadcházející volby do Sněmovny. Dědek, který byl lídrem v Ústeckém kraji, se rozhodl nekandidovat a hodlá hnutí pouze aktivně podporovat. Dědek to ve čtvrtek řekl serveru SeznamZprávy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Dalibor Dědek (vlevo) a šéf STAN Petr Gazdík

Článek

„Chci být aktivně v zádech STANu. Chci být ten, kdo tomu bude pomáhat,” uvedl Dědek.

Dědek své rozhodnutí na probíhající programové konferenci odůvodnil tím, že odstoupením z kandidátky může napravit chyby, které jeho kandidatura zapříčinila.

„Okamžitě se objevily titulky: Další miliardář prahne po moci, Dědek si koupil STAN a Je to druhý Babiš,“ uvedl Dědek. Druhá chyba podle něj byla, když ohlásil, že hledá slušné lidi do politiky. „Dobře míněná výzva vedla k tomu, že se všichni začali ptát: To nejsou v hnutí slušní lidé?“ poznamenal Dědek.

Doufá v konec spekulací

Dodal, že už se také nebudou šířit spekulace, že se kvůli němu STAN štěpí na frakce. Za STAN chce podle svých slov bojovat dál. „Moje role je taková, že po celé republice budu bojovat za to, aby voliči hodili do urny lístek s názvem STAN,“ řekl Dědek.

Majitel společnosti Jablotron oznámil záměr kandidovat za STAN na počátku srpna. Stranu následně podpořil i finančně třemi milióny korun. [celá zpráva]

„To byl úžasný zážitek. Bylo to dobrodružství, které už jsem hodně dlouho nezažil,” popsal podnikatel svůj střet s politikou a jejím zákulisím.

„Tím, že já jsem odstoupil, on se tam automaticky posouvá,” uvedl Dědek k novému lídrovi Milanu Šťovíčkovi, jehož podnikatel původně odsunul z čela kandidátky na druhé místo.

Podle podnikatele má hnutí potenciál získat až 20 procent hlasů.

Kampaň teprve začíná, míní podnikatel

STAN už má za sebou krach v případě spolupráce s lidovci. Koalice narážela v průzkumech na nízké preference a narůstající nervozitu zejména představitelů KDU-ČSL, kteří se obávali, že by uskupení nemuselo získat potřebných deset procent hlasů a skončilo by mimo Sněmovnu. Oba subjekty se rozešly a budou kandidovat samostatně. [celá zpráva]

„Dnes je to zmatek, ale volební kampaň teprve začíná a volič na začátku října nebude už vědět, že 24. srpna došlo k nějaké změně,“ uvedl Dědek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám