Hlavní obsah

Bývalý rebel ČSSD Tejc jde do Babišovy vlády. Jako náměstek Pelikána

– Praha
Právo, nig

Bývalý sociálně demokratický poslanec Jeroným Tejc se má stát náměstkem ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Ačkoli většina ministrů nové Babišovy vlády spíš zvažuje, že se politických náměstků zbaví, podle serveru lidovky.cz by Tejc měl zaujmout právě pozici politického náměstka. Tejc je od listopadu nestraník. Před časem informoval, že bude notářem a od politiky se chce držet co nejdál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD) oznamuje, že nebude kandidovat v příštích poslaneckých volbách

Článek

O tom, že Pelikán chce posílit vedení resortu  spravedlnosti o politického náměstka, hovořil i v rozhovoru pro server iDnes.cz. „Zvažuji posílení resortu o pozici politického náměstka, tedy člověka, který by mi v parlamentu pomohl vyjednávat podporu pro zákony. Sám o sobě vím, že jsem v této oblasti nikdy nebyl dvakrát silný,“ uvedl Pelikán.

Bývalý předseda ústavněprávního výboru Sněmovny a vnitrostranický kritik vedení ČSSD Tejc v září, ještě před volbami oznámil, že bude pracovat pro jednoho pražského notáře, jehož jméno neuvedl. Nevrátil se ani do své advokátní kanceláře, jejíž činnost ve funkci poslance pozastavil.

Zaorálek: ANO nemá své lidi, tak sahá jinam

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek Pelikánovu volbu chápe. „On již před volbami říkal, že se moc neorientuje v parlamentních procedurách a také nebyl moc úspěšný v prosazování zákonů. Tak hledal někoho, kdo by mu v tom pohybu v parlamentu pomohl. Je to tak trochu důkaz jisté bezradnosti při sestavování vlády, že nemají-li své lidi, sahají jinam,“ řekl Právu.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka předpokládá, že Tejc z pozice politického náměstka bude zejména v kontaktu se Sněmovnou a s poslanci. „Jeroným Tejc je bezesporu legislativní odborník s dobrými komunikačními schopnostmi. Mimo poslanecký skleník, jak avizoval při odchodu z kandidátky ČSSD, tedy nevydržel moc dlouho,“ poznamenal Chvojka.

Podruhé do stejné řeky?

„Říká se, že dvakrát do jedné řeky nevstoupíš. Dvanáct let jsem ve Sněmovně hájil veřejný zájem a zájem státu. V advokacii bych byl nucen stát na straně jednotlivých klientů, často i proti státu. Proto jsem se rozhodl změnit právní obor,“ vysvětlil tehdy Tejc Právu své pohnutky. Zůstat chce prý „co nejdál od politiky, které si užil víc než dost“.

Tejc pak přímo na konferenci jihomoravské ČSSD koncem listopadu oznámil konec svého členství ve straně.

„Jsem velmi zklamán z toho, jak se zachovalo vedení. Na jižní Moravě je alespoň nakročeno ke změnám, které vítám, bohužel celostátní vedení rozhodlo, že žádná odpovědnost se vyvozovat nebude, sjezd bude jednodenní, na diskusi bude málo času, a především byla odmítnuta přímá volba předsedy, která mohla zvednout ČSSD ze dna. Ve straně, kde se vedení bojí vlastních členů a jejich názorů, být nechci,“ prohlásil Tejc minulý měsíc.

Nyní nevidí naději pro ČSSD. „Dokud lidé jako Milan Chovanec a další, kteří získali mandáty ve Sněmovně, budou uplatňovat svůj vliv, dělat dohody a budou se snažit, aby jejich vliv zůstal zachován, aniž by přijali odpovědnost, tak šance na změnu je velice malá. Život je krátký a já nechci trávit další měsíce a roky bojem v soc. dem.,“ dodal tehdy Tejc.

Jeho kolega, někdejší rebel v ČSSD za Sobotkova vedení, Michal Hašek několikrát odmítl, že by aspiroval na návrat do vedení partaje, a vyzval k restartu ČSSD. Hašek pak přijal nabídku stát se asistentem poslance a vysočinského hejtmana Jiřího Běhounka, který nevyloučil kandidaturu na předsedu ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám