Hlavní obsah

Vládu nepodpoříme, vzkazují strany Babišovi

Právo, dan

V opozičních stranách vláda Andreje Babiše nevyvolala ani mírné nadšení. Kromě komunistů žádná strana neuvažuje, že kabinet podpoří či bude tolerovat. Opoziční lídři se navíc shodují, že by ministři neměli do doby, než získají důvěru, dělat na ministerstvech nezvratné kroky. Také většina z nich upozorňuje, že nepřekonatelným problémem je to, že Babiše chce policie dál stíhat.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Bianco šek nedostává nová vláda ani od hlasovacích spojenců ve Sněmovně – od SPD či komunistů, s nimiž má ANO dohromady 115 poslanců.

Šéf SPD Tomio Okamura uvedl, že nevědí, jaké má vláda cíle. „Hnutí SPD nebude podporovat vládu, která neprosazuje náš politický program,“ řekl v ČT. Dodal, že jsou otevření k jednáním s ANO. „Je za hranicí ústavnosti vládnout bez důvěry,“ vzkázal.

Komunisté už dřív vzkazovali, že jsou ochotni Babišův kabinet tolerovat při splnění několika podmínek. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše to ještě ale není jasné. „Nejsme ještě rozhodnutí. Čekají nás na toto téma jednání na začátku příštího roku,“ uvedl.

Zajímají nás jeho plány a ODS nebude blokovat žádné jednotlivé nápady, které jsou v souladu s naším programem
Petr Fiala, předeseda ODS

Předseda klubu ČSSD Jan Chvojka nečeká, že by vláda i přes Babišem slibovaná jednání dostala důvěru. „Poslanecký klub ČSSD bude jako jeden muž a žena hlasovat proti vznikající vládě Andreje Babiše,“ řekl. Důvodem podle něj, že s nimi Babiš o podpoře vůbec nejednal. „Bylo by ideální, kdyby do doby, než si půjde za měsíc pro důvěru, nedělala vůbec nic,“ dodal.

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek také podotkl, že vláda, která nemá důvěru, by se měla chovat zdrženlivě a nedělat žádná zásadní rozhodnutí. „Držíme slovo a nebudeme podporovat vznik vlády Andreje Babiše z toho důvodu, že stále probíhá proces vydávání, který je neustále oddalován,“ řekl Michálek.

Podle předsedy ODS Petra Fialy vláda vznikla nestandardně, a proto ji nepodpoří. „Způsob a rychlost, jak se tato jednobarevná menšinová vláda ANO vytvořila, potvrzují, že Andrej Babiš nejeví o žádnou většinovou koalici skutečný zájem a chce vládnout sám,“ podotkl Fiala. Dodal, že přijmou Babišovo pozvání na schůzku, na které jim chce představit program vlády. „Zajímají nás jeho plány a ODS nebude blokovat žádné jednotlivé nápady, které jsou v souladu s naším programem,“ dodal Fiala. Babiš chce se stranami jednat od 19. prosince.

Neumíme si představit, že bychom byli pro menšinovou vládu Andreje Babiše, ani že bychom ji tolerovali
Vít Rakušan, místopředseda STAN

„Nepodpoříme vládu, v které sedí trestně stíhaný člověk. Ani tolerance nepřichází v úvahu,“ řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj vláda bez důvěry je „podvod na voličích“.

TOP 09 vládu také nepodpoří. Očekává, že ministři budou ve svých resortech zdrženliví. „Vláda bez důvěry by totiž určitě neměla dělat zásadní rozhodnutí, i když se nám Andrej Babiš i Miloš Zeman snaží nyní namluvit něco jiného,“ poznamenal předseda Jiří Pospíšil.

Stejně mluví STAN i lidovci. „Neumíme si představit, že bychom byli pro menšinovou vládu Andreje Babiše, ani že bychom ji tolerovali. Hlavním problémem je, že se jedná o osobu, která má být vydána k trestnímu stíhání, a takový člověk by neměl být premiérem,“ řekl místopředseda STAN Vít Rakušan.

Anketa

Získá podle vás vláda Andreje Babiše důvěru?
Ano
61,7 %
Ne
38,3 %
Celkem hlasovalo 3766 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám