Hlavní obsah

Senátoři chtějí, aby Ústavní soud zrušil část zákona o střetu zájmů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina 42 senátorů ve čtvrtek podala u Ústavního soudu (ÚS) návrh na zrušení části zákona o střetu zájmů, který ukládá voleným zastupitelům povinnost podávat majetková přiznání. Senátoři napadají to, že se v přehledu mají objevovat i majetková přiznání představitelů místních samospráv a jejich manželů a manželek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

„Jsem rád, že se nám podařilo v Senátu zatáhnout za symbolickou záchrannou brzdu. Podpora 42 senátorů, která představuje nadpoloviční většinu všech senátorů, je jasným signálem o tom, že jako zákonodárný sbor stojíme o tuto nezbytnou změnu zákona o střetu zájmů,“ uvedl ke stížnosti senátor a majitel loterijní společnosti Synot Ivo Valenta, který skupinu senátorů zastupuje.

Návrh podání k ÚS zpracovali Jana Zwyrtek Hamplová a Zdeněk Koudelka.

Podle výkladu právničky může norma „sloužit k šikaně určité části obyvatel”. „Navíc takto volně dostupné informace mohou sloužit kriminálním živlům k vydírání či vyhrožování představitelům místních samospráv,” uvedla Zwyrtek Hamplová.

Senátorům vadí rovněž to, že majetková přiznání si může kdokoliv anonymně prohlížet.

Jak nahlížet do registru?
Každý občan má právo bezplatně nahlížet prostřednictvím internetu do registru oznámení. Oznámení funkcionářů, jako jsou poslanci, senátoři, zastupitelé obcí či krajů, členové bankovních rad nebo rad státních úřadů, budou dostupná každému bez předchozí žádosti.
Do oznámení veřejných funkcionářů, jako jsou např. ředitelé či vedoucí pracovníci bezpečnostních sborů, vedoucí zaměstnanci příspěvkových organizací nebo členové rad právnických osob zřízených státem, bude možné nahlížet na základě žádosti.
Ta musí obsahovat v případě fyzické osoby jméno, příjmení, datum narození, trvalý pobyt a adresu pro doručování žadatele a v případě právnické osoby obchodní firmu nebo název, identifikační číslo osoby a sídlo.
Žádost lze podat poštou, elektronicky přes podatelnu registru nebo přes datovou schránku. Po ověření žádosti udělí správce registru žadateli uživatelské jméno a přístupové heslo, ta budou platná po dobu šesti měsíců ode dne jejich prvního použití.
Sdělit třetí osobě uživatelské jméno a přístupové heslo k nahlížení do registru oznámení je zakázáno. Zveřejnit bude možné pouze údaje uvedené v registru, které se týkají poslance, senátora, člena vlády, člena Rady pro TV a rozhlasové vysílání, uvolněného krajského a obecního zastupitele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám