Hlavní obsah

ODS s ANO chtějí skoncovat se zákazem prodeje o svátcích

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké obchody měly loni i letos o státních svátcích zavřeno. Tak jim to nakázal zákon, který v uplynulém období protlačila ČSSD. To by se už v příštím roce mohlo změnit. ODS chce zákaz prodeje o svátcích zrušit. Zákon vadí i dalším stranám včetně nejsilnějšího ANO.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle první místopředsedkyně ODS Alexandry Udženiji zákon omezuje svobodu podnikání, a navíc způsobuje zmatky, protože lidé nevědí, kdy můžou, nebo nemůžou jít nakoupit. „Zákon rozděluje podnikatele na dvě kategorie, nařizuje lidem, kdy mají nakupovat a kdy mají být doma s rodinou,“ uvedla ve středu Udženija.

Zrušení zákona by se jim mohlo podařit. „Za mě bych to podpořil. Předpokládám, že i naši poslanci,“ řekl Právu lídr ANO Andrej Babiš, jehož hnutí v minulém volebním období zákon nepodpořilo.

„Zákon je absolutně nesystémový a nedopracovaný. Je to kočkopes,“ sdělil Právu šéf SPD Tomio Okamura.

Uvedl, že byl proti už před pěti lety jako senátor. Zákon vznikl v horní komoře, prosadil jej František Bublan (za ČSSD). „Byl jsem do Senátu zvolen ve Zlínském kraji, kde se lidem vyplatí jet do velkého obchodu právě jen o svátcích. Je tam vysoká nezaměstnanost a nízké mzdy, voliči mi říkali, že si o svátcích rádi přivydělají,“ řekl Právu Okamura.

Piráti zatím nemají k zákonu jasné stanovisko. „Chápu důvody, proč to je, ale je to otázka diskuse,“ řekl Právu místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal.

Spolu s tímto zákonem chce ODS zrušit i elektronickou evidenci tržeb, daň z nabytí nemovitosti a povinné e-recepty.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám