Hlavní obsah

Okamura chce ladit spolupráci s Le Penovou či Wildersem. Sraz si dají v Praze

Nový model spolupráce budou na jednání v Praze hledat představitelé evropských protimigračních stran. Setkání, kterého se zúčastní například šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová či nizozemský odpůrce islámu Geert Wilders, se bude konat v polovině prosince. Ve středu to řekl předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomio Okamura (vpravo) a Marine Le Penová na snímku z roku 2015

Článek

„Bude se mluvit o novém modelu evropské spolupráce - co nejužší spolupráce suverénních zemí bez diktátu Bruselu na základě vzájemné výhodnosti,“ popsal Okamura akci, na kterou upozornil web Aktuálně.cz.

Strany, které se sjezdu zúčastní, společně tvoří frakci Evropa národů a svobody (ENF) v Evropském parlamentu. Spojuje je skepse vůči evropské integraci, nacionalismus a odpor proti migraci.

Foto: Yves Herman, Reuters

Nizozemský populista Geert Wilders odjíždí z volební místnosti v Haagu.

Kromě Le Penové a Wilderse přijede do Prahy předseda italské Ligy Severu Matteo Salvini a zástupci Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Účast šéfa rakouských Svobodných Heinze-Christiana Stracheho podle Okamury není jistá kvůli jednání o vytvoření vlády. Na konferenci dorazí i zástupci frakce ENF z Rumunska, Polska, Belgie nebo Británie.

Sál s tisícovkou míst

Okamura řekl, že pro akci je rezervován sál s tisícovkou míst a jeho kapacita je již naplněna. Konference bude dvoudenní, začne v pátek 15. prosince. Hlavní program se odehraje v sobotu. Nejprve je v plánu interní jednání frakce ENF. Odpolední část setkání pak bude otevřena pouze pro zvané členy a příznivce stran sdružených v ENF.

Okamurova SPD poukázala na dobré vztahy s podobně orientovanými stranami již dříve. Le Penová například podpořila hnutí před parlamentními volbami, které se v Česku konaly před několika týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám