Hlavní obsah

Zeman Babiše pověří jednáním o nové vládě, lidovci budou nejspíš mimo ni

Novinky, ČTK, jas, zpe, ren
Aktualizováno

Politické strany a hnutí pokračovaly v pondělí v povolebním vyjednávání. Lídr vítězného hnutí ANO Andrej Babiš se v podvečer sešel se zástupci KDU-ČSL a hnutí Svoboda a přímá demokracie. Odpoledne zamířil na zámek v Lánech za prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu už oznámila, že Babiše jmenuje předsedou vlády. Ta jednala v pondělí dopoledne a celý den jsme sledovali v on-line reportáži.

Záznam: Briefing po schůzce Miloše Zemana a Andreje BabišeVideo: Novinky

 
Článek

22:10 - Vážení čtenáři, on-line přenos pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost.

21:12 - Předseda hnutí SPD Tomio Okamura po večerním jednání s představiteli ANO řekl, že hnutí Andreje Babiše přistoupilo na všechny jeho programové návrhy. Zdůraznil ale, že to v žádném případě neznamená, že by jednali o společné vládě.

„Předložili jsme hnutí ANO naše tři stěžejní programové body. Návrh zákona o celostátním referendu, úplný zákaz přijímání nelegálních migrantů a zákaz propagace islámského práva šaríja v ČR. ANO naše body neodmítlo, je o všech třech bodech ochotno jednat,“ řekl novinářům Okamura.

SPD také souhlasí s návrhem Radka Vondráčka (ANO) na předsedu Sněmovny. [celá zpráva]

19:54 - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker popřál Andreji Babišovi mnoho úspěchů při sestavování stabilní vlády, aby se ČR mohla podílet na utváření jednotnější a demokratičtější EU.

19:32 - Zástupci SPD přišli na večerní jednání s hutím ANO i s požadavkem zákona o referendu. Předseda SPD Tomio Okamura za další klíčové body označil zákon o odvolatelnosti politiků a rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

SPD má zájem i o vedoucí pozice v některých výborech, Okamura zmínil zejména školský, sociální a zahraniční.

19:09 - Exhejtman Jiří Zimola zváží kandidaturu do vedení ČSSD, pokud o to bude mít zájem členská základna. Podle něj musí strana po volbách projít sebereflexí.

19:06 - Zástupci SPD přišli na jednání s ANO s programovými podmínkami pro vládní spolupráci. Pro tu je ale podle nich nutné i to, aby vládu nevedl obviněný premiér. SPD také požaduje pozici místopředsedy Sněmovny. Když ji získá, nominuje na ni Okamuru. Poslanci SPD také budou znovu hlasovat pro vydání Babiše k stíhání.

19:02 - Lidovci nejspíš zamíří do opozice. Po večerním jednání s hnutím ANO to řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Podmínky jsou jasné, a za těchto podmínek s největší pravděpodobností míříme do opozice,“ řekl Bělobrádek. [celá zpráva]

18:00 - Krajští představitelé KDU-ČSL po rezignacích ve stranickém vedení navzdory horšímu volebnímu výsledku nevolají. Vesměs považují za nutné podrobně rozebrat důvody propadu. Vyplynulo to z ankety ČTK. Lidovci získali o víkendových parlamentních volbách deset poslaneckých mandátů, o čtyři méně než před čtyřmi lety.

17:41 - Zástupci ANO a KDU-ČSL se sešli k povolebnímu jednání, mělo by se týkat zejména uspořádání Sněmovny. Lidovci zopakovali, že chtějí jít do opozice.

17:07 -  Místopředsedou Sněmovny za Piráty by chtěli být jejich místopředseda Vojtěch Pikal nebo šéf strany v Plzeňském kraji Lukáš Bartoň. Po schůzce se zástupci Starostů k povolební situaci to řekl předseda strany Ivan Bartoš.

17:06 - Podle místopředsedy ODS Miloše Vystrčila není pro ODS zřejmě jiná cesta, než skončit v opozici, protože koalice demokratických stran není možná.

16:32 - O jednobarevné vládě hnutí ANO Babiš neuvažuje.

16:31 - Babiš potvrdil, že v kauze Čapí hnízdo byla obviněna i jeho manželka.

16:30 - Babiš uvedl, že Jaroslav Faltýnek ve vládě nebude. Byl prý nominován na šéfa poslaneckého klubu.

16:28 - Babiš nechtěl spekulovat, s čím půjde na jednání s ODS.

Jednat bude i s Piráty, na jednání s nimi prý možná nominuje místo sebe a Jaroslava Faltýnka někoho jiného.

16:25 - „Předčasné volby nechceme. Potřebujeme rychle novou vládu,” uvedl Babiš s tím, že chce přesvědčit některou ze stran, aby šla s hnutím ANO do koalice.

16:22 - Podle Babiše by ideální koalice měla mít co nejméně partnerů. Zmínil, že například s ODS by ANO mělo ve Sněmovně 103 poslanců.

16:21 - Prezident Zeman pověří příští týden Babiše vyjednávání o nové vládě. Babiš to uvedl po schůzce v Lánech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ANO Andrej Babiš

16:13 - Šéf pirátů Ivan Bartoš řekl před jednáním, že se Starosty se schází jako s prvními, protože jim jsou nejblíže. Chtějí s nimi projednat budoucí složení Sněmovny a např. i to, že budou usilovat o místo ve vedení dolní komory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

„Přišli jsme se pobavit o tom, jaké nás zajímají poslanecké výbory a o tom, že bychom chtěli jako třetí nejsilnější strana získat post místopředsedy Sněmovny,“ řekl Právu Bartoš. Dodal, že program STAN je jim blízký např. díky registru smluv, který navrhl lídr STAN Jan Farský.

„My jsme starostům fandili, aby se do Sněmovny dostali. Jsou nám sympatičtí programově i personálně,“ řekl Právu Bartoš.

15:49 - Ve Sněmovně se k jednání sešli zástupci hnutí STAN a Pirátů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Farský a Ivan Bartoš přichází na povolební jednání mezi Starosty a Piráty.

14:57 -  Vláda už nebude schvalovat zákony, projedná jen neodkladné věci, řekl po pondělním jednání premiér Bohuslav Sobotka. Svou demisi kabinet schválí na mimořádném jednání den po ustavující schůzi Sněmovny.

14:54 -  Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek  je připraven dát svou funkci k dispozici.

„Budeme určitě hovořit u situaci jak zítra na předsednictvu, tak v pátek na celostátní konferenci. Já jsem připraven vydat počty a platí moje deklarace, že jsem připraven dát svoji funkci k dispozici,“ řekl na dotaz Novinek.

Lidovci jsou podle něj připraveni zaujmout místo v opozici. „Myslím, že ta zodpovědnost je teď na těch stranách, které dostaly podstatně větší mandát než my a je na nich, aby ony vytvořily nějakou smysluplnou koalici,“ doplnil. KDU-ČSL je podle něj o případné spolupráci připravena jednat s ODS, TOP 09 i hnutí STAN, se kterým původně chtěla jít do voleb v koalici.

14:52 - Andrej Babiš dorazil do Lán na jednání za prezidentem Milošem Zemanem

14:48 -  Z prohry soc. dem. a zisku pouhých 7,27 procenta viní dosavadní ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec špatnou prezentaci vlády a nejednotu, která dlouhodobě v ČSSD panuje. Píše to v dopise členům strany, který má Právo k dispozici.  [celá zpráva]

14:39 - Kvůli dotaci na Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí. Stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) přeruší poté, co výsledky voleb vyhlásí Státní volební komise ve Sbírce zákonů.

14:29 - Státní zástupce Radim Kadlček považuje za vysoce pravděpodobné, že bude žádat o zbavení imunity hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu (STAN). Půta se díky preferenčním hlasům stal poslancem za Liberecký kraj, stíhán je kvůli korupci. Policie už ukončila vyšetřování, případ je ve fázi přípravy obžaloby.

Půta, kterého vynesly do Sněmovny z posledního místa na kandidátce preferenční hlasy, ale už v sobotu naznačil, že do poslanecké lavice zřejmě neusedne. Chce se dále věnovat práci hejtmana.

14:25 - Poslanci hnutí STAN se chtějí ve Sněmovně zaměřit na oblasti školství a digitalizaci.

14:03 - Vedení Svobodných se kvůli neúspěchu strany ve sněmovních volbách rozhodlo rezignovat. Předseda Mach už v listopadu o křeslo šéfa usilovat nebude.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Svobodných Petr Mach

13:56 - Náměstek pražské primátorky a nově zvolený poslanec ČSSD Petr Dolínek nebude do ustavující schůze nově zvolené Sněmovny odcházet z funkce ve vedení hlavního města. „Do té doby nebudu opouštět rozdělanou práci,” řekl.

O dalších krocích se chce rozhodnout až po první schůzi dolní komory. Dolínek se dostal do Sněmovny jako jediný sociální demokrat v Praze. Strana v hlavním městě získala jen 5,57 procenta hlasů.

13:49 - Piráti v pondělí zahájí povolební vyjednávání. Nejdříve se členové vyjednávacího týmu, v jehož čele jsou předseda Ivan Bartoš a předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek, sejdou s hnutím Starostové a nezávislí (STAN).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Tento týden se zřejmě odehraje také jednání s ODS a hnutím ANO, řekla mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

13:25 - Volby vyhrály strany a hnutí, které v posledních 25 letech nevytvářely svobodu této země, uvedl kardinál Dominik Duka. Prohrává podle něj politika nynější EU.

12:46 - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chystá písemnou gratulaci vítězi českých parlamentních voleb, uvedl jeho mluvčí Margaritis Schinas.

Přesné znění dopisu šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi bude podle něj známo později odpoledne.

12:39 - Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek s úřadujícím šéfem strany Milanem Chovancem navštíví všechny regiony a se straníky budou debatovat o volebním neúspěchu ČSSD. Poslanecký klub strany se poprvé sejde v pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek přicházejí na povolební jednání s hnutím ANO. Na snímku Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek.

12:12 - Německo podle mluvčího vlády vnímá změnu chování českých voličů. Česko pro něj zůstává důležitým partnerem. Berlín teď vyčká sestavení české vlády.

11:52 - K námětům ANO na úpravy jednání Sněmovny patří kratší přestávky pro kluby, omezení přednostních práv řečníků a delší doba pro schvalování zákonů.

11:50 - Hnutí ANO sice jasně vyhrálo české parlamentní volby, ale s jeho předsedou Andrejem Babišem nechce vládnout téměř nikdo. Upozorňuje na to pondělní vydání rakouského deníku Die Presse.

Hlasování přineslo prohru dědictví Václava Havla a útlum pro EU, napsal komentátor deníku Salzburger Nachrichten.

„Zpustošeno je dědictví Václava Havla, který trval na pravdě, propagoval Evropu a hájil morální politiku mimo partajní zájmy a tržní ideologii," míní Helmut L. Müller z regionálního deníku Salzburger Nachrichten. Podle něj je pozoruhodné, že v Česku tolik posílili populisté a euroskeptici, přestože se zemi ekonomicky a sociálně velice daří.

11:40 - Nově zvolený poslanec Stanislav Juránek navrhne mimořádný sjezd KDU-ČSL, na kterém by se řešily výsledky voleb. Podle Juránka by mohl být na jaře příští rok.

11:34 - První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek přijímá odpovědnost za volby, nebude obhajovat stranickou funkci. Jako předsedu TOP 09 by rád viděl europoslance Jiřího Pospíšila.

11:24 - Primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) je připraven vzdát se kvůli poslaneckému mandátu křesla primátora. Naopak moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) zopakoval, že chce ve funkci zůstat.

11:20 - Předsedou poslaneckého klubu Starostů a nezávislých se stal volební lídr hnutí Jan Farský. Místopředsedy budou Vít Rakušan a Věra Kovářová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Celorepublikový lídr hnutí STAN Jan Farský

Poslanci STAN se při své první schůzce shodli, že trvají na stanovisku nevstupovat do koalice s ANO.

11:13 - Českých voleb si všímají i v Kanadě. Vítězství hnutí ANO Andreje Babiš je další příběh populistického miliardáře v politice. Ačkoli zkratka názvu jeho strany znamená přitakání, vítězem se Babiš stal díky mnoha NE, napsala komentátorka kanadského listu Métro Montréal.

Babišova "ne" jsou ne imigraci, ne uprchlíkům, ne euru a ne korupci. Jeho volební základna se dá charakterizovat tím, že neříká „ani ano, ani ne”. Celá Evropa se obrací doprava a Českou republiku, po vítězství krajní pravice v Polsku a Maďarsku, tento trend zastihl nyní.

10:49 - O zesílení tlaku na zrušení protiruských sankcí a o komplikacích ve vztahu České republiky s Evropskou unií spekulují ruské komentáře k vítězství hnutí ANO v českých parlamentních volbách. Podle listu Kommersant bude vláda Andreje Babiše spolupracovat s vedením východoevropských zemí nespokojených s politikou Bruselu. Server Vesti napsal, že po českých volbách "zavládl mezi evropskými činiteli v Bruselu znovu smutek".

10:37 - Volbou Andreje Babiše (ANO) se Česko podle německé Alternative für Deutschland (AfD) řadí mezi státy, které se brání proti politice Bruselu na přerozdělování uprchlíků. Babiš prý porozuměl obavám svého lidu.

10:31 - Státní volební komise schválila výsledky voleb do Sněmovny. V úterý vyjdou ve Sbírce zákonů. Uvedl to šéf komise Václav Henych.

10:14 - Krátce před 10. hodinou dorazil i ministr financí Ivan Pilný (ANO), který novinářům před jednáním řekl, že jako vítěz voleb čeká radostnou atmosféru.

Foto: Novinky

Ministr financí Ivan Pilný (ANO)

Dále zopakoval, že předvolební výzvy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o odvolání šéfa finanční správy Martina Janečka a náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové nevyslyší.

„Odcituji mu ze služebního zákona, jaké důvody mohou vést k tomu, abych mohl odvolat paní Schillerovou a pana Janečka, což podle služebního zákona není možné. Této žádosti bohužel nemohu vyhovět,“ uvedl před jednáním Pilný.

Řešit se bude i státní rozpočet, který musí být znovu schválen a poslán do Sněmovny. „Je to čistá formalita. Neočekávám nic, přece vláda nebude znovu projednávat rozpočet,” doplnil ministr financí.

10:13 - Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) zopakovala, proč by nechtěla budoucí koalici s lidovci.

„Za mě osobně vidím, jak se kolegové chovají na vládě. Pro mě je partnerem ten, kdo nepodráží. Bohužel u kolegů lidovců to, co zažívám na vládě, jsou podrazy,” řekla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Sdělila také, že chce na jednání kabinetu otevřít kauzu lithium. Chce, aby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) informoval o tom, jak bude postupovat i vzhledem k usnesení Sněmovny z mimořádné schůze.

9:54 - Od 10 hodin zasedá současná vláda. Na jednání již vedle Jurečky dorazil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ministr školství Stanislav Štech (ČSSD) či ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

9:45 - Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka je k jednání KDU-ČSL s ANO o možném pokračování spolupráce skeptický. Voliči lidovce za státotvorný postoj neodměnili, teď jsou na tahu jiní, řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství a první místopředseda lidovců Marian Jurečka

9:43 - Ustavující zasedání nového poslaneckého klubu KSČM bylo přesunuto na úterý. Původně se 15 komunistických poslanců mělo sejít již v pondělí dopoledne.

9:35 - Německý list Die Welt je přesvědčen, že se Česko volbami přiblížilo zemím, jako je Polsko nebo Maďarsko.

„Ve střední Evropě tak vzniká blok 'neliberálních demokracií'. Hrozí, že se východoevropská výjimka stane východoevropským pravidlem. Nejen pro Rusko a Turecko platí: demokratické volby negarantují automaticky demokracii. Mohou být použity i k poškození nebo úplnému odstranění rozdělení moci a vlády práva. Následky, které by to mělo pro Evropskou unii, jsou nedozírné,” míní Die Welt.

9:22 - Německý deník Allgemeine Zeitung se ve svém analytickém materiálu k volbám v Česku věnuje Andreji Babišovi v kontextu Evropské unie. Pod názvem Babiš chce v EU boj proti imigraci píše, že vítězství Babiše ve volbách naznačuje změnu kurzu směrem k tvrdšímu postoji. Andrej Babiš se bude snažit získat u ostatních států Unie podporu pro svůj antimigrační kurz.

9:14 -  Ráno sice ještě zamířil Jakub Janda normálně do posilovny, ale jeho kariéra skokana na lyžích je nejspíše u konce. Bývalý vítěz Turné čtyř můstků a Světového poháru se dostal do Poslanecké sněmovny za ODS a chce dodržet slib, že v případě volebního úspěchu půjde sport stranou.

„Před volbami jsem řekl, že když se stanu poslancem, je to asi konec kariéry. Tyhle dvě věci nejdou skloubit, aby se obě dělaly na sto procent," uvedl Janda. „Ještě musím vyřešit své závazky vůči Dukle (Liberec) a svazu (lyžařů). Uvidí se. Teď je na závěry ještě brzy,” dodal devětatřicetiletý skokan. Ve čtvrtek by měl odjet na soustředění do Oberstdorfu.

Foto: ODS, ČTK

Jakub Janda

9:03 - Od kokty k hvězdě pražské pravice. Pod tímto titulkem se věnuje německý list Süddeutsche Zeitung Tomiu Okamurovi, šéfovi strany Svoboda a přímá demokracie.

Autor v článku zopakoval zisk strany ve volbách a teze, kterými Okamura získal voliče, ale také popsal dětství a mládí Okamury, který podle korespondenta Floriana Hassela strávil několik let v dětském domově, když se rodiče rozvedli a matka opustila Japonsko.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

S lídry stran chce Babiš mluvit hlavně o uspořádání Sněmovny. ANO chce nominovat na funkci předsedy dolní komory dosavadního místopředsedu Radka Vondráčka a nejraději by zachovalo počet čtyř místopředsedů. Ve volbách uspělo devět stran a hnutí.

Budou pokračovat i schůzky nových poslaneckých klubů. V neděli již ustavili klub sněmovní nováčci piráti, v pondělí má jednat klub komunistů.

Kromě toho se koná i jednání Státní volební komise k výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny a jejich vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám