Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu pirátů kvůli duelu Babiše a Zaorálka na Nově

Novinky, zpe, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Piráti neuspěli se svojí žalobou na duel, který ve čtvrtek večer odvysílá televize Nova. Městský soud v Praze žalobu zamítl. Piráti trvají na tom, že chystaná diskuse je nezákonná, protože televize pozvala pouze zástupce dvou koaličních stran - Andreje Babiše z ANO a Lubomíra Zaorálka z ČSSD. Podle žalobců by měla soukromá stanice poskytnout prostor i dalším stranám kandidujícím do Sněmovny.

Piráti u soudu s žalobou kvůli duelu na Nově neuspěliVideo: Novinky

 
Článek

Městský soud v Praze po projednání dospěl k závěru, že žaloba nebyla podána důvodně. „V zásadě se dá říct, že jsme si nebyli úplně jisti úspěchem. Samozřejmě, čekat se to dalo, protože žaloba byla více méně hraniční,“ řekl krátce po jednání právní zástupce Pirátů Jan Šulc.

Piráti podali žalobu na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Radu vinili z nečinnosti. Požádali také soud o předběžné opatření. Chtěli, aby Nova poskytla prostor i jiným stranám než ANO a ČSSD.

Ivan Bartoš

„Novu i Radu jsme požádali nejprve napřímo. Až poté jsme věc zveřejnili. Nova však dál porušuje své zákonné povinnosti a regulující orgán nekoná,“ vysvětlil už dříve šéf pirátů Ivan Bartoš. Čtvrtečního soudu se kvůli probíhající kampani neúčastnil.

„Model duelu je sice na Západě běžný, ale funguje v systému dvou dominantních stran. Tvrdit, že ČSSD je dominantní, by dnes bylo hodně odvážné,“ míní Bartoš.

Rada: Jednalo by se o cenzuru

Zástupce Rady Zdeněk Malacha ve čtvrtek před soudem uvedl, že je naprosto nepřípustné, aby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání hodnotila mediální obsah, který ještě nebyl odvysílán. „To by byl naprosto zásadní průlom do praxe rady. My se domníváme, že by se jednalo o nepřípustný zásah a o cenzuru,“ řekl před soudem zástupce Rady.

Piráti však poukazují na to, že zákon umožňuje Radě uložit předběžné opatření a řešit obsah, který bude teprve vysílán. Podle zástupce pirátů Šulce je řešení ex post pozdě.

„Když to bude rada řešit po volbách a kdyby dospěla k závěru, že to bylo v rozporu se zákonem, tak to vhledem k volbám již nic nezmění,“ uvedl ve čtvrtek právní zástupce pirátů. Snahu o zrušení debaty za cenzuru nepovažuje, naopak jde podle něj o dosažení objektivity.

Výběr článků

Načítám