Hlavní obsah

Chovanec přinesl Zemanovi dort ve tvaru hnízda. O Čapím hnízdě prý mluvili jen pět minut

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se v úterý navečer sešel na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Ministr přivezl prezidentovi dárek k narozeninám - dort ve tvaru hnízda. Zeman totiž avizoval, že chce s Chovancem probrat kauzu Čapí hnízdo předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Zeman se dlouhodobě Babiše zastává.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Přinesl jsem panu prezidentovi dárky k narozeninám - mimo jiné specifický dort ve tvaru hnízda,” řekl novinářům po dvouhodinové schůzce Chovanec.

Zeman už totiž v polovině září avizoval, že si chce vyslechnout stanovisko Chovance ke kauze Čapí hnízdo a k vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání.

„Vysvětlil jsem mu (Zemanovi), že nevím víc než z médií. Jediný, kdo má vhled do té kauzy, je pan Babiš. Zopakoval jsem, že ministr vnitra nemá vhled do živých kauz,” uvedl Chovanec.

O Čapím hnízdu se tak podle Chovance mluvilo jen pět minut. Během dvouhodinové schůzky prý politici řešili současnou politickou situaci, předvolební průzkumy, fungování ČSSD či finanční policii.

Zeman už se kvůli Čapímu hnízdu sešel s Babišem i ministrem spravedlnosti z hnutí ANO Robertem Pelikánem. Prezident se Babiše dlouhodobě zastává. V loňském roce mu například vyjádřil podporu tím, že přijal pozvání na farmu a pokřtil zde klokana.

Milost nepřipadá v úvahu

Policie v kauze Čapí hnízdo podezřívá Babiše a místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka z možného zneužití dotace, kterou farma inkasovala. Farma totiž v minulosti patřila společnosti Agrofert, jejímž majitelem byl až do letoška Babiš.

Farma nejprve Agrofertu patřila, následně byla převedena na anonymní akcie na doručitele. Díky tomuto manévru mohla získat dotaci 50 miliónů, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Následně zfúzovala s jednou z Babišových společností, a tak se do holdingu vrátila.

Babiš loni ve Sněmovně uvedl, že v době získání evropské dotace byli akcionáři farmy bratr jeho partnerky a jeho dvě dospělé děti. Předtím tvrdil, že s farmou nemá nic společného.

Objevily se spekulace, že by prezident mohl Babiše v případě odsouzení omilostnit. Tuto eventualitu Zeman odmítl, nicméně neopomněl dodat, že žádost o vydání obou poslanců považuje za „policejní provokaci”.

Reklama

Výběr článků

Načítám