Hlavní obsah

Seděl na mostě směrem k řece a říkal, že je mu tam dobře, popsala svědkyně chvíli před pádem Třísky

• Aktualizováno

Herec Jan Tříska, který v pondělí zemřel na následky pádu z Karlova mostu, nebyl podle svědkyně, která s ním v sobotu nedlouho před nešťastnou událostí rozmlouvala, zmatený ani rozrušený. Žena popsala setkání pro Český rozhlas Radiožurnál.

Průřez filmovou tvorbou Jana Třísky

 
Článek

Paní Jitku prý zaujal starší člověk, který seděl na mostě směrem k řece opřen o jedno ze sousoší. Netušila přitom, že jde o Třísku.

„Bylo mi to divné, šla jsem se za ním podívat a zeptala jsem se ho, jestli je všechno v pořádku. A on mi řekl, že ano. Nedalo mi to a řekla jsem mu, jestli by nebylo lepší, kdyby si ty nohy nedal na druhou stranu, a on mi odpověděl, že takhle je mu tam dobře. Ani jsem nepoznala, že jde o pana Třísku,” citoval ženu web iRozhlas.

Foto: Martin Štěrba Josef, Horázný, ČTK

Jan Tříska

K verzi o nešťastné náhodě se přiklání i policie, která hledá svědky. [celá zpráva] Spekulace odmítá režisér Jiří Mádl, který měl s Třískou od pondělí natáčet. Návštěva Karlova mostu byla prý hercovým rituálem, který si dopřával před každým natáčením.

Tříska spadl v sobotu po 16. hodině z Karlova mostu do řeky Vltavy, odkud ho vytáhla dvojice ve výletní lodi. Podařilo se jej resuscitovat a záchranáři ho převezli na anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) v pražské Vojenské nemocnici ve Střešovicích. [celá zpráva]

Herce podle serveru Blesk.cz vytáhli z řeky dva polští turisté, kteří pracují jako důlní záchranáři v jihopolském Rybniku a v sobotu si dopřáli výletní plavbu po Vltavě. Když chtěli skočit do vody, posádka lodi je prý chtěla zadržet, že je to příliš nebezpečené. Nakonec se obrátili na kapitána. Ten podle nich mlčel, což si vyložili jako souhlas, a tak skočili.

Jan Tříska v rozhovoru pro Super.cz 17.8. 2017

Muže pak na palubě asi 15 minut resuscitovali. „Jeden z nás mu dával masáž srdce, druhý umělé dýchání. Pak mu naskočilo srdce, obrátili jsme ho na bok, aby se mu lépe dýchalo,” řekli deníku Blesk.

Karlův most má velmi vysokou vzdálenost mostovky, tedy cesty, po níž se chodí, k hladině. Podle veřejně dostupných zdrojů činí 13 metrů, i pouhý pád do vody je tedy nebezpečný.

Film Na Střeše, který se měl začít natáčet v pondělí, chtějí jeho autoři i přes tragickou událost natočit. Rozhodli se jej vytvořit jako poctu herci, který dokázal ostatní inspirovat svou nezměrnou vůlí, odpovědností a odhodláním nikdy se nevzdat, řekla ČTK mluvčí projektu Uljana Donátová.

Ukázka z filmu Jedna ruka netleská (Jan Tříska)

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Jan Tříska

Po sobotním pádu z Karlova mostu v Praze zemřel v nemocnici herec Jan Tříska ve věku nedožitých 81 let. Novinkám informaci potvrdil důvěryhodný zdroj, se...

Výběr článků

Načítám