Hlavní obsah

Zákaz dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu se rušit nebude, rozhodli poslanci

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci se v pátek opět střetli kvůli íránské jaderné elektrárně Búšehr. Ve třetím čtení Sněmovna řešila vládní návrh, který by zrušil zákaz českým firmám podílet se na dodávkách pro elektrárnu. Ten byl uzákoněn v roce 2000 a nakonec bude platit i nadále.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Búšehr. Snímek je z roku 2006.

Článek

Zrušit zákaz chtělo 47 poslanců, hlavně z řad KSČM a ČSSD. Proti jich bylo 57 především z TOP 09, ODS a řad lidovců. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Poslanci se kvůli íránské jaderné elektrárně střetli už poněkolikáté. Předmětem sporu byl především postoj ČR k Izraeli.

„Pokládáme si jednoduchou otázku: Chceme, aby se ČR podílela na jaderném programu země, která chce našeho blízkého přítele – stát Izrael – vymazat z mapy?“ tázal se šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kde je Zaorálek?

Zároveň kritizoval ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), že při tak důležitém bodu chybí ve Sněmovně. Zaorálek je z jednání omluven z pracovních důvodů.

Zákon zakazuje českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s elektrárnou v Búšehru. Zákon z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s elektrárnou v Búšehru. Zdroj: ČTK

Návrh hájili komunisté či někdejší ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). „Pokud tento zákon zrušíme, tak i nadále platí všechny mezinárodní smlouvy. Zrušení tohoto zákona nepokazí dobré vztahy se státem Izrael,“ prohlásil.

Podobný návrh už Sněmovna řešila loni v prosinci. Tehdy návrh na zrušení zákazu předložili komunisté. Už tehdy ho dolní komora smetla ze stolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám