Pokud cizinec investuje nejméně 75 miliónů korun nebo vytvoří alespoň 20 nových pracovních míst, získá na základě nově přijatého nařízení ministerstva zahraniční věcí nárok podat si žádost o povolení k dlouhodobému pobytu.

O schválení nařízení v pondělí na Twitteru informoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Nově bude rovněž výslovně uvedeno, že občané zemí, pro něž platí vízová povinnost, nebudou moci využívat pobyt na krátkodobá víza k výdělečné činnosti na našem území. Po jednání kabinetu oznámil novinky plynoucí z přijatých nařízení ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Jsem přesvědčen, že toto opatření bude mít příznivý dopad na ČR, neboť je v souladu s vládní politikou zvyšování zaměstnanosti. Ty investice vytvářejí pracovní místa,” dodal Zaorálek.