Hlavní obsah

Ostravská slonice porodila své třetí mládě. Porod trval zhruba osm hodin

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvacetiletá slonice Vishesh z ostravské zoologické zahrady v sobotu dopoledne porodila své třetí mládě. Dvě předešlá jí bohužel po nějaké době uhynula. Zoo proto dočasně uzavřela pavilón slonů a vyčkává, jak vše bude probíhat. Pokračovat proto budou u slonice a mláděte i noční hlídky. Právo o tom informovala mluvčí zoo Šárka Nováková.

Foto: Zoo Ostrava, Ondřej Matěj

Slůně se záhy po porodu postavilo na vlastní nohy. Na snímku i se svou matkou, slonicí Vishesh.

Článek

„Porod začal okolo třetí hodiny ráno. Mládě přišlo na svět v 10.57 hodin. Narodilo se po 662 dnech březosti slonice. Porod proběhl bez komplikací, mládě je vitální a záhy po porodu se postavilo na nohy,“ sdělila mluvčí zoo.

Dodala, že zatím si ošetřovatelé nejsou jistí pohlavím slůněte. „Jeho matka je klidná a pečuje o něj. Abychom jim oběma poskytli dostatečný klid, zůstane nyní pavilón slonů pro veřejnost dočasně uzavřen. Chovatelé budou pro případ nenadálých komplikací po dobu několika dní pokračovat v nočních hlídkách,“ upřesnila Nováková.

V Ostravě se narodilo již čtvrté slůně

První mládě, samečka, porodila Vishesh v březnu roku 2011. Bylo to vůbec první slůně narozené v Česku. Sameček se ale narodil předčasně a nebyl zcela vyvinutý. Bohužel do měsíce uhynul na totální sepsi.

Druhé mládě Vishesh přivedla na svět o tři roky později. Sloní holka Sumitra se narodila v termínu a bylo to veselé a zdravé slůně. Problém byl ale v tom, že se nikdy nenapila mateřského mléka, proto neměla dostatečně vyvinutý imunitní systém. Vloni ve věku téměř dvou let uhynula na sloní herpes.

Pro zoo to však nyní je již čtvrtý porod slůněte. V roce 2011 totiž přivedla na svět mládě i slonice Johti, matka Vishesh. Sedmiletá Rashmi obývá ostravskou zoo a je to čilé a zdravé slůně.

Sloní stádo v zoo kromě těchto slonic tvoří ještě nejstarší samice Suseela. Zahrada měla i jednoho samce, Calvina (otec slůňat, pozn. redakce), musela ho však předloni nechat utratit kvůli jeho velmi špatnému zdravotnímu stavu. Zoo nyní vyřizuje příjezd nového samce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám