Hlavní obsah

Ostravská zoo bojuje už dva měsíce o život slůněte

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Čtyřiadvacet hodin denně už přes dva měsíce bojují o život mláděte slona indického ošetřovatelé v ostravské zoologické zahradě. Samička bohužel po svém narození odmítla sát mléko od matky, proto ji neustále každé dvě hodiny ošetřovatelé krmí náhražkou.

BEZ KOMENTÁŘE: První kroky slůněte v ostravské zoo Video: Zoo Ostrava

 
Článek

Sloní holka, která se již i začlenila do stáda, denně vypije deset litrů mléka. Stále však není jasné, zda a jak dlouho bude žít. Nikde se totiž zatím nepodařilo odchovat slona bez mateřského mléka až do dospělosti. Proto zoo mládě raději ani nepojmenovala.

„V pavilónu slonů stále pokračují čtyřiadvacetihodinové služby. Mléko sloní samička dostává co dvě hodiny, pouze v noci, když spí, tak ji ošetřovatelé nebudí. Prostě se počká, až si pro krmení sama přijde,“ popisovala mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Dodala, že dvouměsíční slůně už také tráví čas ve venkovním výběhu s ostatními slonicemi.

„Neumíme přesně říct, jak na tom samička je, ale roste, na váze přibývá a vypadá vitálně. Její spojení s ostatními samicemi proběhlo bez problémů. Mládě respektují. Když se cítí ohrožena, tak se schová mámě pod břicho. Také Vishesh si slůně pečlivě hlídá,“ líčila Kalousková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Slůně Rashmi dostalo k druhým narozeninám dort

Kvůli nejisté budoucnosti sloního mláděte nepanuje v zoo příliš veselá nálada.

Přesto v zoo na sobotu chystají narozeninové oslavy druhého slůněte. Sloní puberťačka Rashmi oslaví už třetí narozeniny.

„Komentované krmení slonů se speciálním dortem pro oslavenkyni začne ve 14.30,“ řekla mluvčí s tím, že Rashmi už váží tunu a půl, ale stále není dospělá.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Slůně Rashmi dostalo k druhým narozeninám dort

„Dokonce se ještě občas přikrmuje u své mámy Johti. Protože už je moc velká, aby se dostala pod mámino břicho, tak to dělá tak, že se postaví z boku a ohne se, aby se dostala k mléku.“

Mluvčí ještě upozornila, že jim lidé píší, proč tedy nepoužijí Johtino mléko pro dvouměsíční slůně, nebo proč ho nekojí Johti, která na rozdíl od Vishesh ještě mléko má. „Ona si své mléko střeží a schovává pro své mládě,“ vysvětlila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám