Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil verdikt odškodňující cestující za zdržení po střetu letadla s ptákem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti společnosti Travel Service, které soudy uložily zaplatit dvěma cestujícím náhradu škody za zpožděný let. K tomu došlo kvůli střetu letounu s ptákem. Zdůvodnění ÚS zveřejnil v úterý.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Airbus A320 Travel Service (ilustrační snímek)

Článek

Obvodní soud pro Prahu 6 před časem vyhověl žalobě dvou cestujících, kteří požadovali náhradu škody každý ve výši 6445 korun za zpoždění letu na trase z Podgorice v Černé Hoře do Ostravy. Soud jim náhradu přiřkl s odvoláním na nařízení Evropského parlamentu, které odškodnění pro cestující upravuje.

„Po incidentu bylo zjištěno poškození krytu šroubovice a stopy po střetu, proto byl do Brna letecky dopraven technik stěžovatelky. Bylo nutné provést kontrolu části motoru a dopravit náhradní kryt z Prahy,” popsal ÚS důvod téměř pětihodinového zpoždění.

Ústavní soud připomněl, že podle pozdějšího výkladu Soudního dvora EU je střet letounu s ptákem mimořádnou událostí.

„Obvodní soud dospěl bez bližšího odůvodnění k závěru, že okolnosti, které v daném případě zapříčinily zpoždění letu, nemohou být hodnoceny jako mimořádné okolnosti. Nijak však nehodnotil postup stěžovatelky, spočívající ve vyslání technika a zajištění náhradního letu,” připomněl ÚS a pozastavil se i nad tím, že v minulosti soud totožné žaloby zamítl.

ÚS proto vrátil věc k novému projednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám