Hlavní obsah

Kvůli Zimolovi panuje v ČSSD pat

Právo, kab

Předsednictvo ČSSD trvá na tom, že bývalý hejtman Jiří Zimola nebude kandidovat na jihočeské kandidátce do Sněmovny. Tamní organizace soc. dem. zase stále jeho jméno na listině chce. Patovou situaci se nepodařilo rozlousknout ani na pátečním jednání grémia ČSSD a zástupců jihočeské organizace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

„Doufáme, že komunikace bude pokračovat. Potřebujeme zklidnit situaci, aby se začalo v jižních Čechách pracovat,“ řekl místopředseda krajského výboru ČSSD Jaromír Novák.

Od předsednictva si prý vyslechl nové argumenty, se kterými dosud Jihočeši nepracovali. Na obsazení Zimoly na kandidátce však nadále trvá. „Je to náš symbol a myslíme, že hlasů by přinesl spoustu,“ uvedl. Víc neprozradil ani lídr jihočeské kandidátky, starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. „Vše se ukáže v pondělí na krajském výkonném výboru. Mám jen informaci, že předsednictvo na svém rozhodnutí trvá,“ řekl Právu.

Sobotka: Zimola s námi nemluvil

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka očekává, že spor brzy utichne. „Vedení strany nezpochybňuje osobnost lídra, pořadí kandidátů. Bylo by dobře směřovat ke zklidnění situace,“ uvedl.

Jihočechy prý musel seznámit s okolnostmi, které jim dosud nebyly známy. „Nefungovala dobře komunikace mezi vedením kraje a vedením soc. dem. a nebylo to z důvodu, že by vedení strany nechtělo mluvit s Jihočechy, ale problém byl na straně Jiřího Zimoly,“ řekl Sobotka.

Zimola míní, že důvody pro jeho vyřazení z kandidátní listiny jsou jen záminka. Může za tím být podle jeho slov ČTK stát fakt, že jihočeská ČSSD nepodpořila na funkce předsedy a místopředsedy strany Sobotku a Milana Chovance. „Nikdy jsem ne­zpochybnil pravomoc předsednictva do kandidátky zasáhnout. Ale vždy jsem varoval před tím, aby se tak dělo unáhleně. A mám pocit, že v tomhle případu to unáhlené a nezdůvodněné bylo,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám