Hlavní obsah

Ministr Herman vytočil komunisty, až se bušilo do sněmovních lavic

Novinky, jas

Čtvrteční sněmovní interpelace oživilo vystoupení lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. Toho rozhořčila vystoupení komunistických poslanců v rámci debaty o interpelaci jejich předsedy Vojtěcha Filipa na ministra obrany Martina Stropnického (ANO), která se týkala plánované spolupráce české čtvrté brigády rychlého nasazení a německé obrněné divize. Na dresu Hermana se následně snesla sprška ataků a invektiv.

Poslanci KSČM buší do stolů, naštval je proslov ministra kultury Daniela HermanaVideo: Poslanecká sněmovna

 
Článek

„Nechci, aby se písemné interpelace změnily v komunistickou propagandu,” osvětlil své vystoupení Herman.

„Komunisté měli 40 let na to, aby tuto zemi zdevastovali morálně a hospodářsky takovým způsobem, že se z toho hrabeme dodnes,” dodal s tím, že je nepřijatelné, aby „na půdě českého parlamentu v roce 2017 zaznívala komunistická propaganda”.

„Je to hanba české politiky, že komunisté stále v parlamentu sedí,” uzavřel své vystoupení, které komunističtí poslanci ocenili nesouhlasným bušením do lavic.

Není to nic, co by občané ČR potřebovali slyšet
poslanec KSČM Stanislav Mackovík

„Kdo se přihlásí, dostane slovo, není potřeba bušit do nábytku,” mírnil reakce šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf klubu poslanců KSČM Pavel Kováčik na jednání Sněmovny

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik označil ministrovo vystoupení za urážku voličů KSČM a vyzval ministra, aby se jim omluvil. NATO označil za „agresivní pakt”, který svými zásahy zapříčinil nárůst terorismu. „Žádám pana ministra Hermana, aby se voličům KSČM okamžitě omluvil,” odtušil Kováčik.

Komunistický poslanec Stanislav Mackovík se vrátil ke vzniku německého Bundeswehru, potažmo NATO s tím, že v jeho řadách působilo mnoho vysokých důstojníků nacistického Wehrmachtu. „Pouze tím dáváte najevo svůj blízký vztah k sudetoněmeckému Landsmaschaftu, není to nic, co by občané ČR potřebovali slyšet,” vmetl ministrovi hájícímu úlohu NATO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Ještě ostřeji zaútočil na Hermana další z komunistů Zdeněk Ondráček. Vystoupení „neváženého ministra” označil za „pindy”, které si má nechat „na srazy sudeťáků”.

Pravidelný dopolední sněmovní program se přitom málem neuskutečnil, neboť s dvojicí ministrů a pěti desítek poslanců, kteří byli v době jejich zahájení přítomni, nebyla komora usnášeníschopná. Později cestu do sálu našlo necelých devět desítek zákonodárců a jednání mohlo pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám