Hlavní obsah

Zemanovy návštěvy přišly kraje na 17 miliónů. Ať platí i Hrad, volají hejtmani

• Aktualizováno

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) chce změnu financování prezidentských návštěv v krajích. Podle něj každá ze čtyř dosavadních Zemanových návštěv přišla jeho kraj na víc než 300 tisíc korun. Celkem podle čísel i z dalších regionů zaplatila hejtmanství za prezidentské cesty od zvolení Zemana v roce 2013 téměř 17 miliónů. O změně financování mluví například i zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Miloš Zeman dostal při své návštěvě společnosti Trevos v Turnově na Semilsku patnáctimiliónté zářivkové těleso, které zde vyrobili. Zeman společnost navštívil 10. května při své cestě po Libereckém kraji.

Článek

Půta se o návrhu zmínil ve čtvrtek na závěr končící návštěvy prezidenta v Libereckém kraji. Podle něj jeho hejtmanství zaplatilo za dosavadní Zemanovy návštěvy skoro 1,4 miliónu.

„Je to zvyklost, která vznikla už za pana prezidenta (Václava) Havla. Za pana prezidenta (Václava) Klause už byly návštěvy častější a ty náklady také vždycky platily kraje. Já pevně věřím, že po prezidentské volbě s novým prezidentem, ať už to bude kdokoliv, dojdeme k nějaké dohodě, jak by se na návštěvách mohla finančně podílet Kancelář prezidenta republiky, která má vlastní rozpočtovou položku," řekl Půta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Přehled nákladů krajů na návštěvy prezidenta Miloše Zemana

Prezidentská kancelář ročně disponuje částkou přes 400 miliónů korun. Podle Půty má dost peněz na to, aby na financování cest krajům přispěla.

Kampaň v krajích

Zeman už na začátku svého funkčního období sliboval, že bude do krajů často jezdit, s blížící se obhajobou mandátu však sílí kritické hlasy, které namítají, že si dělá za peníze krajů kampaň.

Půta už dříve na sociálních sítích uvedl, že kraj zvažoval, zda nynější návštěvu Zemana „s ohledem na předvolební kampaň“ neodmítnout, nakonec však tuto úvahu radní zamítli. [celá zpráva]

Změnu financování návštěv si umějí představit i někteří další hejtmani. Třeba podle zlínského hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by se cesty prezidenta měly hradit z rozpočtu kanceláře prezidenta. „Chci, aby to platila celé, ne aby se jenom podílela,” odpověděl Novinkám Čunek na dotaz, zda by se prezidentská kancelář měla podílet na hrazení nákladů návštěvy prezidenta. Náklady na jednu návštěvu se prý pohybují mezi 400 až 500 tisíc i korun.

Foto: Pivovar Svijany

Prezidenta přivítal na zámku Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Hejtman Pardubického kraj Martin Netolický (ČSSD) by také byl rád, kdyby část nákladů nesla prezidentská kancelář.

Netolický: Proč Půta téma otevřel před volbami?

„Jedna návštěva se pohybuje v průměru kolem 250 až 300 tisíc korun. V tom se asi nelišíme od většiny krajů, ačkoli některé mají výdaje až dvojnásobné, i když to je na jejich rozhodnutí. Ale jsem pro to, aby se dohodla určitá pravidla v rámci jednání jednotlivých hejtmanů asociace krajů,“ řekl Novinkám Netolický s tím, že pravidla by se stanovila a dodržovala se bez ohledu na to, kdo bude prezident republiky.

Prezident už před časem na některý z letních dnů pozval všechny hejtmany a hejtmanky na přátelské setkání v Lánech. Jistě zde bude příležitost k diskusi
mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Podle něj je důležité si rozhodit, jaké náklady ponese která strana. Ceny se podle něj totiž liší v jednotlivých částech republiky, navíc hlava státu je host kraje, takže ubytování a obědy by měl hradit kraj. Nicméně náklady spojené s dalšími lidmi, kteří prezidenta doprovázejí a kteří nejsou jeho nejbližšími spolupracovníky, by měla podle Netolického uhradit prezidentská kancelář.

„Nebráníme se jakékoli diskusi, myslím si, že je správná. Upřímně, trochu mě překvapuje, že kolega Půta se rozhodl být odbojným hejtmanem, až když budou parlamentní a prezidentské volby,“ dodal.

Ovčáček připomněl náklady Sobotky

Šéfka Asociace krajů České republiky (AKČR)  a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumtezová (ANO) by také uvítala, kdyby část nákladů například za ostatní členy delegace hradila kancelář prezidenta. „Kraj na jeho březnovou návštěvu vydal okolo 485 tisíc korun, loni byla částka vyšší,“ uvedla Vildumetzová.  

Také hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) se diskusi o změně nebrání, byť prý sám změnu iniciovat nemíní a neví, jak by případně hlasoval. Vynaložené částky podle něj nejsou dramatické, pohybují se kolem 200 tisíc korun.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že Hrad zaznamenal různá stanoviska hejtmanů. „Prezident už před časem na některý z letních dnů pozval všechny hejtmany a hejtmanky na přátelské setkání v Lánech. Jistě zde bude příležitost k diskusi. Pokud jde o náklady, krajských cest pan prezident absolvoval již 49,” sdělil Novinkám Ovčáček.

Na závěr se rozhodl pro srovnání uvést, že náklady na poradce premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) byly za rok 2014 zhruba sedm miliónů korun.

Anketa

Kdo by měl podle vás platit prezidentské návštěvy v krajích?
Kraje
8,2 %
Hrad
75,2 %
Kraje i Hrad společně
15,8 %
Někdo jiný
0,8 %
Celkem hlasovalo 5080 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám