Hlavní obsah

Agrofert popřel, že by se dopouštěl daňových optimalizací

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holding Agrofert, jehož vlastníkem byl donedávna ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš, odmítl, že by se v minulosti dopouštěl daňových optimalizací. Skupina to oznámila v reakci na pochybnosti ohledně transakcí mezi holdingem a Babišem. Ten se po výzvě poslanců chystá věc vysvětlit ve Sněmovně. Podle Agrofertu je za kauzou předvolební boj.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Bohužel neustálé útoky na naši firmu nás poškozují nejen v očích našich zaměstnanců, ale i obchodních partnerů a u široké veřejnosti,” uvedlo představenstvo firmy s tím, že společnost postupuje v souladu se zákony.

Odmítá rovněž spojování s jakýmikoli podvody. „S politováním musíme konstatovat, že jsme se stali rukojmím politické rétoriky a politického boje v letošním volebním roce,” uvedl Agrofert.

Na podzim se v Česku konají parlamentní volby.

Vše bylo podle zákona

Pochybnosti se objevují zejména v souvislosti se společnostmi Profrost, Afeed a Afeed SK, které Agrofert nakoupil od svého majitele Andreje Babiše coby fyzické osoby.

„Nákup firem měl bez jakýchkoli pochybností obchodní logiku,” uvedl Agrofert v reakci na spekulace, že cena firem byla nadhodnocena a obchod mohl být skrytou formou výplaty dividend Agrofertu.

Zatímco dividendy podléhají zdanění, z prodeje akcií svých firem holdingu Babiš daně platit nemusel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš na celostátním sněmu hnutí ANO

Co se týká emisí korunových dluhopisů, které Babiš koupil v roce 2012 za 1,5 miliardy, firma připomněla, že i v tomto případě šlo o transakci v souladu se zákonem, který korunové dluhopisy nezdaňoval.

„Postupovali jsme naprosto v souladu s platnými zákony a nejsme si vědomi jakéhokoli pochybení či nelegálních kroků. Dluhopisy jsme vydávali z důvodu zajištění dlouhodobého financování chystaných investic naší společnosti,” uvedla firma, podle níž byl standardní i šestiprocentní úrok na 10 let.

Sněmovna ve středu přijala usnesení, podle něhož by měl Babiš vyvrátit pochybnosti o možném krácení daní. Vicepremiér se k tomu stavěl zprvu odmítavě, ve čtvrtek však obrátil a slíbil, že ve Sněmovně vše vysvětlí. [celá zpráva]

K tomu jej ostatně vyzval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám