Hlavní obsah

Babiš couvá, do konce dubna vysvětlí své transakce

Právo, kab

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se podvolí tlaku Sněmovny a předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) a do konce dubna vysvětlí, kde vzal peníze na nákup korunových dluhopisů Agrofertu v ceně 1,5 miliardy korun. Právu to napsal s tím, že by své finance měli odkrýt i Sobotka a šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Příjmy, ze kterých jsem koupil dluhopisy, jsem vysvětlil, ukázal a zveřejnil několikrát a udělám to znovu. Jsem jediný politik od listopadu 89, který zveřejnil všechna daňová přiznání za posledních 20 let,“ napsal Právu.

„Vyzývám tedy novou koalici na politické scéně – pány Sobotku a Kalouska –, aby udělali to samé. Transakce s Agrofertem vysvětlím Sněmovně v požadovaném termínu,“ dodal.

Od premiéra dostal čas do konce dubna

Podle Sobotky by měl vnést Babiš jasno do celé věci do konce dubna. Premiér tak vyslyšel středeční usnesení Sněmovny, které navrhl Kalousek a vládní KDU-ČSL. Usnesení přitom nebylo pro Sobotku ani Babiše nijak závazné.

Podle premiéra však existuje obava, že Babiš obcházel daně. „Pokládám za nezbytné, aby člen vlády, která ve své politice klade velký důraz na boj proti daňovým únikům, podvodům a šizení státu, nebyl sám podezírán z toho, že používal neférové, nebo dokonce nezákonné praktiky k tomu, aby se vyhnul placení daní. Podobná podezření poškozují nejen pověst ministra financí, ale dobré jméno celé naší koaliční vlády,“ prohlásil Sobotka. [celá zpráva]

„Očekávám, že ministr financí nejpozději do konce dubna vysvětlí veřejnosti své obchodní transakce, které na základě jím zveřejněných údajů vyvolaly řadu vážných otázek, zda nesloužily ve skutečnosti k tomu, aby Andrej Babiš nemusel platit daně, stejně jako vyvolaly i nové pochybnosti o zdrojích jeho příjmů a majetku,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám