Hlavní obsah

Mládkův návrh, aby si lidé nemohli domluvit lepší tarif, ze zákona zřejmě zmizí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Lidé budou mít zřejmě i nadále možnost domluvit si u mobilního operátora individuální tarif. Návrh bývalého ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), který by podpultové tarify zakázal, z novely zákona o telekomunikacích nakonec pravděpodobně zmizí. Na páteční tiskové konferenci ve Sněmovně po jednání s lídry parlamentních stran to připustil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kabinet se bude novelou zákona, která by měla lidem zlevnit mobilní data, zabývat ve středu. Kritizovaný návrh Mládka, který by zakázal domluvit si lepší tarif, zřejmě neprojde. [celá zpráva]

„Legislativní rada vlády navrhla vypustit zakotvení zákazu poskytování služeb spotřebitelům za jiné než zveřejněné ceny. Vidím jako pravděpodobné, že vláda toto sporné ustanovení z novely zákona vypustí,“ připustil Sobotka.

Někdejší ministr Mládek navrhoval, aby operátoři dávali lidem ceny výhradně podle ceníků, které by navíc museli zveřejnit. Svůj nápad hájil tím, že to povede ke snížení cen za služby.

Vzápětí se na něj ale snesla vlna kritiky, Český telekomunikační úřad varoval, že by to vedlo k zakonzervování cen, s návrhem nesouhlasila ani většina politiků. [celá zpráva]

Mládek nakonec kvůli problémům s mobilními operátory přišel o křeslo. [celá zpráva]

Strany se dohodly na zkráceném jednání

Špičky parlamentních stran se také na páteční schůzce dohodly, že novelu zákona o elektronických komunikacích projednají ve Sněmovně zrychleně.

„Uzavřeli jsme gentlemanskou novelu, budeme schopni novelu schválit do konce volebního období. Zkrátíme lhůtu projednávání ze 60 na 20 dnů, norma bude zařazena jako první bod na dubnovou schůzi Sněmovny. Máme garanci pro občany, že se do konce volebního období podaří zvýšit jejich práva,“ dušoval se premiér.

Novela má posílit práva spotřebitelů a zajistit plynulý přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2. Český telekomunikační úřad by například nově mohl udělovat pokuty až do 10 procent obratu operátora.

Novinkou také je, že smlouvy s operátory budou muset obsahovat možný maximální rozsah jejich jednostranné úpravy a také povinnost operátora informovat spotřebitele o možnosti od smlouvy při změně podmínek bez sankcí odstoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám