Hlavní obsah

Tradiční výstava orchidejí v Troji letos nabídne karnevalovou atmosféru

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Botanická zahrada v Praze Troji letos nabídne tradiční výstavu orchidejí tentokrát s atmosférou brazilského karnevalu. Letošní 11. ročník nese název Amerikou křížem krážem. Harmonii barev a vůní si ve skleníku Fata Morgana mohou návštěvníci užívat od pátku 3. března do neděle 19. března.

V Botanické zahradě začal 11. ročník výstavy orchidejíVideo: Novinky

 
Článek

Přestože většina lidí si pod pojmem orchidej představí hlavně zástupce oblíbeného rodu Phalaneopsis pocházejícího z tropické Asie, rostliny z čeledi vstavačovitých (Orchidaceae) rostou po celém světě. A protože nejrozsáhlejší orchidejovou květenu s 8500 druhů má právě americký kontinent, je letošním tématem Amerika a především brazilský karneval.

Skleník Fata Morgana je tak vyzdoben tematickými dekoracemi. K vidění je zhruba tisícovka orchidejí nejrůznějších barev a druhů. K vidění jsou jak přírodní druhy, tak i hybridní rostliny. Vystaveny nejsou pouze brazilské orchideje, protože ty rostou především v létě, ale také hybridní druhy z Asie.

Foto: Novinky

Výstava orchidejí nabízí zhruba tisícovku rostlin

„Máme tady například orchideje druhu Bulbofilum, kterou jsme přivezli z našich vietnamských expedic a která vypadá, že by to mohl být nový nepopsaný druh. To je možná taková věc, kterou na výstavě ještě nikdy nikdo neměl,“ řekla kurátorka výstavy Romana Rybková.

Foto: Novinky

Druh Bulbofilum, možná nový nepopsaný druh

K vidění jsou také orchideje, které jsou v přírodě už skoro vyhubené a zničená jsou i jejich původní stanoviště. Prohlédnout si můžete také orchidej, jejíž květy patří k těm největším a nese název Madagaskarská hvězda. Zaujala dokonce Charlese Darwina.

Foto: Novinky

Madagaskarská hvězda

„Zajímavá je tím, že má hrozně dlouhou ostruhu, a když byla objevena, tak samotný Charles Darwin prohlásil, že musí mít nějakého opylovače, který musí mít extrémně dlouhý sosák, nějaká noční můra. Později byl podle této předlohy skutečně objevený noční lišaj, který měl takhle dlouhý sosák,“ uvedla pro Novinky Rybková.

Foto: Novinky

Skleník Fata Morgana je plný nejpestřejších barev

Výstavu doplňuje galerie makrofotografií květů jihoamerických druhů a pro návštěvníky je na každý víkend připraven doprovodný program, pokaždé na jiné téma.

Foto: Novinky

Výstava nabízí jak přírodní druhy, tak i hybridy

Reklama

Výběr článků

Načítám