Hlavní obsah

Chucpe, kritizoval mluvčí Hradu rozhodnutí Sobotky nepodepsat Srpovo jmenování

Aktualizováno

Rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nepodepsat jmenování Karla Srpa členem etické komise pro ocenění účastníků protikomunistického odboje kritizoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Premiér podle něj šlape po Srpově jménu a „jde za hlasem mediálního mainstreamu”. Neváhal užít i hebrejského termínu chucpe, který je synonymem drzosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Ovčáček, který je s prezidentem Milošem Zemanem na návštěvě Plzeňského kraje, rozhodnutí premiéra podrobil okamžité kritice na Twitteru.

Připomněl mimo jiné, že Srp se zúčastnil legendární snídaně, kterou pro československé disidenty uspořádal při své návštěvě Prahy v prosinci roku 1988 tehdejší francouzský prezident François Mitterrand. Připomněl rovněž Srpovo uvěznění v roce 1986.

Mluvčí neomaleně označil za drzost to, že premiér využil svého zákonného práva nepodepsat Srpovo jmenování.

„Bohuslav Sobotka šlape po jméně K. Srpa, ” dodal mluvčí na adresu premiéra.

„Karel Srp jednoznačně prokázal odvahu v době, kdy nebyla levná. Bohuslav Sobotka odvahu neprojevuje, jde za hlasem mediálního mainstreamu,” dodal následně s poukazem na média, která připomněla Srpovu spolupráci s komunistickou StB.

Následně Ovčáček v České televizi uvedl, že prezident rozhodnutí předsedy vlády „rozhodně nebude akceptovat”. Jak by mohl Sobotkovo rozhodnutí zvrátit, mluvčí neuvedl. Po poradě s právníky prý Zeman zvolí další postup.

Sobotka odmítl kontrasignovat návrh na Srpovo jmenování, které předložil prezident Zeman minulý týden. Bez jeho podpisu se přitom Srp nemůže stát členem komise.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám