Hlavní obsah

Lidé si připomínají Palachovu oběť. Přemýšlím, jestli jsme dneska lepší, řekl Kalousek

– Praha

Osmačtyřicáté výročí upálení studenta Jana Palacha si v pondělí v poledne připomněli představitelé TOP 09 u jeho hrobu na pražských Olšanských hřbitovech. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a několik ministrů zase položili květiny u památníku na Václavském náměstí. Akcí připomínajících Palachovu oběť se však uskutečnilo nebo ještě uskuteční víc, a nejen těch za účasti politiků. Studenti třeba jeho čin chtějí připomenout hladovkou.

Miroslav Kalousek uctil památku Jana PalachaVideo: Novinky

 
Článek

Palach se upálil v lednu 1969 na protest proti letargii společnosti, která nastala po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Na Václavském náměstí se polil hořlavinou a zapálil se. Zemřel po několika dnech v nemocnici. Jeho pohřeb, kterého se zúčastnily desítky tisíc lidí, se proměnil v celonárodní manifestaci.

Kalousek uvedl, že se chodí k Palachovu hrobu poklonit každý rok. „Většinou při tom myslím na to, jak snadno se nechala společnost zastrašit a jak rychle se vzdala svých morálních hodnot,” dodal. „Přemýšlím, jestli jsme dneska lepší,” dodal.

U příležitosti výročí se konají vzpomínkové akce i na řadě dalších míst. Palachův odkaz si již dopoledne na Václavském náměstí pod budovou Národního muzea připomněli někteří ministři ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

„Čin, velmi statečný čin Jana Palacha je velmi důležitou součástí naší historie a rozhodně bychom na něj neměli zapomínat. Jan Palach tehdy protestoval proti okupaci, protestoval proti nesvobodě, protestoval proti nastupující normalizaci. Měl pocit, že se lidé příliš snadno smiřují s tím, že se ustupuje od ideálů, které představovalo jaro roku 1968,” uvedl premiér.

Vzpomínkové akce proběhly rovněž před Palachovým rodným domem ve Všetatech.

Dvacítka studentů převážně vysokých škol také bude od pondělní půlnoci do 25. ledna držet hladovku jako vzpomínku na Palacha a jeho následovníka Jana Zajíce, který se rovněž upálil.

V pondělí odpoledne bude slavnostně zahájena výstava v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí. Součástí výstavy, která skončí 2. února, bude promítání dokumentárního filmu Poselství Jana Palacha.

Reklama

Související články

Palach chtěl vyburcovat lidi z lhostejnosti

Šokující čin z ledna 1969, sebeupálení Jana Palacha, dodnes vyvolává otázky, polemiku a vymyká se běžnému etickému hodnocení. Je to hraniční příběh člověka,...

Pietní akce připomenou upálení Jana Palacha

Řadou pietních akcí v pondělí v České republice připomene 48. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. Začnou ráno u Palachova pomníku před Národním muzeem...

Výběr článků

Načítám