Hlavní obsah

Pietní akce připomenou upálení Jana Palacha

Praha

Řadou pietních akcí v pondělí v České republice připomene 48. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. Začnou ráno u Palachova pomníku před Národním muzeem v Praze na Václavském náměstí, kde jeho památku uctí premiér Bohuslav Sobotka a další členové ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Pietní deska s posmrtnou maskou Jana Palacha na fasádě Filozofické fakulty v Praze

Článek

V pondělí odpoledne bude slavnostně zahájena výstava v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí. Součástí výstavy, která skončí 2. února, bude promítání dokumentárního filmu Poselství Jana Palacha. Student se na protest proti vývoji v Československu po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 polil hořlavinou a zapáli.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek s dalšími členy strany položí v poledne kytici u hrobu Jana Palacha na Olšanských hřbitovech v Praze.

Ve Všetatech, odkud student pocházel, na Palacha vzpomenou také  čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Helena Langšádlová nebo předseda poslaneckého klubu František Laudát.

Na vzpomínkové akce zve i studentská rada Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Zahájí je v podvečer tradiční pietní akt na náměstí Jana Palacha u jeho posmrtné masky a ukončí 19. ledna panelová diskuse s názvem Palach kulturní. Palach politický. Palach duchovní.

Symbolická hladovka

Platfoma Bez komunistů.cz pořádá dopoledne před Národním muzeem briefing k symbolickému začátku připomínky Jana Palacha. Studenti vysokých i středních škol budou během dnů, které uplynuly mezi činem Jana Palacha a jeho úmrtím, držet hladovku, tak jako před 48 lety. „Budou ji držet v rámci řetězové hladovky, která probíhá dlouhodobě. Tehdy v roce 1969 ji drželi za splnění odkazu Jana Palacha, především jeho výzvy aby společnost neupadala do apatie, a byly zachovány občanské svobody, a dnešní studenti na ni symbolicky naváží,” sdělil Petr Marek z platformy.

Ve středu 18. ledna pak zástupci platformy zažehnou ve Všetatech u Palachova rodného domu svíce a „Světlo naděje” pro Jana Palacha a Jana Zajíce dovezou k pomníku na Václavském náměstí před muzeem, kde ve čtvrtek naváže připomínkové shromáždění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám