Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči i záchranáři by měli mít placené volno, pokud se zraní při zásahu

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dobrovolní hasiči, záchranáři či členové horské služby by nově měli mít nárok na plnou náhradu ušlé mzdy, pokud se při záchranných pracích zranili, případně se jejich následkem dostali do karantény. Schválil to ve čtvrtek sněmovní výbor pro sociální politiku. Novela zákona o zdravotním pojištění musí ještě projít třetím čtením ve Sněmovně a Senátem. Platit by měla od počátku příštího roku.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Ilustrační foto

Článek

Původně přitom novela zákona počítala pouze s kompenzací ušlé mzdy u dobrovolných hasičů. Výbor ovšem schválil návrh poslankyně Jany Pastuchové (ANO), aby se vztahovala i na záchranáře a členy horské služby.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) byla původně proti těmto změnám z obavy, že zákon by kvůli tomu neprošel Sněmovnou. Náhrady pro záchranáře a členy horské služby chtěla přilepit k jinému zákonu.

Novela zákona o zdravotním pojištění počítá také s otcovskou dovolenou pro muže. Po sedm dní by mohli být po porodu doma s partnerkou a brali by 70 procent ze svého platu. Týká se mužů, kteří jsou v matrice zapsaní v matrice v kolonce otec, nebo těch, které jako otce určil soud.

Nově by také mělo dojit ke zlepšení podmínek získávání sirotčího důchodu. Nyní ho může pobírat pouze dítě, kterému zemřel rodič starší 28 let platící odvody. Nově by měly nárok na sirotčí důchod i děti, kterým zemřeli mladší rodiče, kteří alespoň rok platili odvody.

Reklama

Výběr článků

Načítám