Hlavní obsah

Zaorálek jednal v Turecku o zadržených Češích. Podezření jsou vážná, řekl

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) jednal v úterý v Ankaře o osudu dvou uvězněných Čechů, Markéty Všelichové a Miroslava Farkaše, kteří v turecké vazbě čelí podezření z napojení na teroristické skupiny. Po jednání se svým protějškem Mevlütem Çavuşoğluem novinářům řekl, že podezření obou Čechů z terorismu jsou vážná, ale že má z jednání dobrý pocit. Kromě toho se sešel také s tureckým premiérem a prezidentem.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vlevo) v Ankaře na tiskové konferenci s tureckým kolegou Mevlütem Çavusogluem.

Článek

„Turecká strana už začala podnikat vstřícné kroky. Oba uvězněné české občany budou už brzy moci navštívit jejich rodiče,“ řekl Zaorálek.

„Musíme respektovat, že podezření jsou vážná. Snažíme se tureckou stranu přesvědčit, že úmysly obou Čechů byly především humanitární. Jsme přesvědčeni, že se nechtěli podílet na teroristických akcích,“ uvedl šéf české diplomacie v Ankaře.

Zaorálek zavítal do Turecka jen několik dní po teroristickém útoku v Istanbulu, ke kterému se přihlásila radikální kurdská organizace TAK. Exploze na fotbalovém stadiónu si vyžádaly 44 mrtvých. Organizace byla zřejmě napojená na separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK). Oba čeští občané čelí podezření z napojení právě na PKK.

Podle Zaorálka nemají turecká ani česká strana zájem na tom, aby případ dvojice zadržených českých občanů narušil vztahy obou zemí.

Z vývoje případu má prý  „dobrý pocit”, dodal v úterý na Twitteru.

Zaorálek měl při vyjednávání ztíženou pozici právě kvůli sobotnímu útoku. „Turci to celé nešťastně berou v atmosféře toho útoku, nemohou tu věc jen tak zahodit po našem ujištění, že ti dva neměli teroristické úmysly,“ řekl ministr novinářům.

Je však přesvědčen o tom, že v Turecku funguje právní stát a soudy rozhodují spravedlivě, na základě prokázané viny. Zdůraznil, že při vyjednávání s tureckým ministrem zahraničí nepadla žádná ultimáta. „Tady nejde o vztah nepřátelských zemí,“ řekl.

Turecký ministr: Situace je jasná

Šéf turecké diplomacie mluvil o něco nesmlouvavěji. „Obě osoby byly zadrženy při ilegálním přechodu hranic do Iráku. Máme důkazy o jejich napojení na teroristy. Oba projevili náklonnost organizacím, které mohou za útok v Istanbulu, při němž zahynulo 44 našich občanů a policistů,“ řekl na tiskové konferenci Çavuşoğlu.

Všelichová a Farkaš měli podle něj na sobě například uniformy PKK a kurdských milicí YPG.

„Vyšetřování pokračuje, zjišťujeme, jak významná jsou jejich zapojení do struktur těchto organizací. Ale situace je jasná a zřetelná,“ řekl turecký ministr.

Pokud by se skutečně prokázalo napojení dvou Čechů na teroristy, hrozí jim mnohaleté vězení.

Jednání s premiérem

O osudu obou Čechů jednal Zaorálek i s tureckým premiérem Binalim Yıldırımem. „Shodli jsme se na tom, že je třeba najít řešení, které by nepoškodily vztahy mezi ČR a Tureckem. Ptáte-li se mě, co je moje přání, tak je to vyhoštění obou občanů do ČR. Toho jsme schopni docílit, ale nebude to hned,“ uvedl Zaorálek.

Turecká strana podle Zaorálka kvituje velmi s povděkem, že YPG nedávno v Praze zavřela svou kancelář. Vadí jí ale například, když kurdská Strana pracujících uspořádala v létě výstavu fotografií svých bojovníků v europarlamentu. Zaorálek na jednání svůj protějšek ujistil, že až bude v příštím roce ČR předsedat Radě Evropy, bude se snažit propagaci separatistů zabránit.

S premiérem jednal Zaorálek i o uhelné elektrárně Adularya. Tento česko-turecký projekt, který z velké části financuje Česká exportní banka, stále není dokončen a není z čeho splácet jedenáctimiliardový dluh.

„Premiér sám řekl, že společnost Adularya se ničím neprovinila a obě strany mají zájem na tom, aby byl tento projekt dokončen. Usilujeme o vzájemně výhodné řešení,“ řekl ministr zahraničí. Následovat podle něj budou expertní jednání.

Zaorálek přál Turkům potrestání viníků puče

Česká ministerská delegace přivezla do Turecka darem opravené vzácné lustry, které v tureckém parlamentu poničil výbuch při červencovém vojenském puči.

„Je to silné, symbolické gesto. Dáváme najevo odmítnutí násilných vojenských převratů,“ komentoval to Zaorálek, který se zúčastnil i jejich slavnostního rozsvěcení. Lustry Turecku darovalo Československo v roce 1958.

„Jsem rád, že se to podařilo a jsem na to hrdý. Je to lepší, než kdybych vám říkal, že vám držím palce,” řekl Zaorálek. Popřál Turecku, aby viníci neúspěšného puče byli potrestáni. „My Češi jsme s vámi. Tyto lustry jsou symboly našeho přátelství,” dodal.

Erdogan děkoval za lustry

V závěru návštěvy Ankary se ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) sešel s tureckým prezidentem Erdoganem.

Ten hned na začátku poděkoval Zaorálkovi za lustry, Erdogan naopak Zaorálka obdaroval lahví salepu, nápoje z divoké orchideje. Klíčové téma jejich debaty byl terorismus, přičemž rozhovor se dotkl i dvou uvězněných Čechů.

„Erdogan zdůraznil, že když je někdo v jedné zemi prokazatelně terorista, musí to ostatní země respektovat,“ tlumočil prezidentova slova Zaorálek. „Řekl, že až terorismus bude u nás, bude už pozdě,“ doplnil.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Erdogan podle něj ocenil Českou republiku za „střízlivý přístup k EU“. K unii byl podle Zaorálka turecký prezident v rozhovoru kritický, byť na ni příliš nenadával.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám