Hlavní obsah

Sněmovna schválila rozpočet na příští rok se schodkem 60 miliard

– Praha • Aktualizováno

Česká republika bude příští rok hospodařit s rozpočtem s deficitem 60 miliard korun. Návrh rozpočtu ve středu v závěrečném čtení schválili poslanci. Ruku pro zvedlo 104 zákonodárců, proti jich bylo 70.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) při projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně

Článek

Na začátku jednání přijel rozpočet hájit prezident Miloš Zeman. Poslanci poté o návrhu debatovali přes sedm hodin. Nakonec odsouhlasili příjmy 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun.

S rozpočtem nesouhlasila pravicová opozice. Vytýkala příliš vysoký deficit, nedostatek investic či velký nárůst státních úředníků. To se projevilo i při hlasování, pro návrh nezvedl ruku nikdo z opozice kromě dvou nezařazených zákonodárců. Kdo jak hlasoval si můžete prohlédnout zde.

„Kdyby sem dnes přišel nestranný rozpočtář z druhé půlky zeměkoule a zběžně by pohlédl na saldo roku 2017, které se chystáte schválit, určitě by si myslel, že vláda očekává příští rok nějakou katastrofu nebo válečný konflikt,“ komentoval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Dodal, že neexistuje žádný racionální důvod odpovědné rozpočtové politiky takto navýšit výdaje.

Opozice neměla argumenty, míní Sobotka

Žádný z opozičních návrhů na přesun peněz však neprošel. Poslanci kývli jen na ty úpravy, s nimiž souhlasil ministr financí Andrej Babiš.

„Jsem rád, že rozpočet je schválen už teď. V minulosti to vždycky tak nebývalo. Je to už potřetí po sobě, kdy se vládě podařil hladce schválit návrh státního rozpočtu,“ pochvaloval šéf kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že opozici scházely argumenty.

Víc peněz na kulturu či sport

Sněmovna přidá v rozpočtu podle požadavku vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) o 100 miliónů korun na platy akademických a výzkumných pracovníků na vysokých školách.

Ministerstvo kultury dostane o 100 miliónů korun víc na obnovu památek. 

V rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí půjde o 200 miliónů korun víc na sociální práci, o 220 miliónů víc na ochranu dětí a o 323 miliónů kroun víc na investice v sociálních službách.

Sněmovna také podpořila návrh na přesun 150 miliónů korun z investic do sportu na sportovní reprezentaci.

Deset miliard na obranu neprošlo

Poslanci naopak nesouhlasili s tím, aby na podporu mládeže šlo o 50 miliónů korun navíc a na podporu technického a přírodovědného vzdělávání žáků 100 miliónů navíc, jak chtěl výbor.

Neprošel ani návrh poslankyně Jany Černochové (ODS), aby ministerstvo obrany dostalo o deset miliard víc na úkor například dotací do agropotravinářského komplexu.

„Vítám zájem o dostatečné profinancování sektoru obrany, na druhou stranu to chápu jednoznačně jako návrh opoziční. Armáda má finance takové, které postupně umožňují narovnat ten stav,” komentoval návrh ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám