Hlavní obsah

Je to balkánský šmírovací experiment, slyšel Babiš ve Sněmovně kvůli evidenci tržeb

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hádky kvůli elektronické evidenci tržeb (EET), které se v posledních dnech odehrávaly především skrze média, se přenesly na plénum Sněmovny. Do ministra financí Andreje Babiše se kvůli jeho návrhu na změnu v EET strefovali hlavně opoziční poslanci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na schůzi poslanecké sněmovny 30. listopadu.

Článek

Babiš chce z EET vyjmout podnikatele, kteří si ročně vydělají méně než 250 tisíc korun. Místo toho, aby tržby evidovali, by si s finančním úřadem dohodli paušální daň. Evidence by se také podle šéfa státní kasy neměla vztahovat na e-shopy.

S tím nesouhlasí ČSSD a do Babiše se strefují i opoziční poslanci. „Je to balkánský šmírovací experiment,“ prohlásil o EET například Michal Kučera z TOP 09.

„Je tu snaha přikládat přílepky k daňovému balíčku, ale ten zákon vůbec neřeší EET. Je to zmatek nad zmatek a to odpovědnost je na jediném člověku, na ministru financí,“ míní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Po Babišově návrhu totiž s nápadem na změnu přišli i koaliční lidovci. Ti chtějí, aby se evidence vztahovala jenom na poplatníky s ročním obratem vyšším než 414 tisíc korun, kteří uplatňují paušál. Z EET chtějí také vyjmout obchodníky na farmářských trzích. ODS navrhuje zrušit EET úplně.

Tiskovka Agrofertu, míní Kalousek

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek během rozpravy Babišovi vyčítal, že „blábolil“ o elektronické evidenci tržeb, ale přitom EET není součástí tisku, který Sněmovna řešila. „Vysvětlili jste mu někdo, že je ministr financí? On tady nemá svoji tiskovou konferenci Agrofertu. Cítím se ponížen,“ rozčílil se Kalousek.

„Já jsem ten bod normálně uvedl a potom jsem se přihlásil v rámci obecné rozpravy,“ bránil se Babiš.

Poslanci ve druhém čtení jednali o daňovém balíčku, který má například zvýšit daňové zvýhodnění na druhé, třetí a další dítě. V rámci jednání načetli desítky pozměňovacích návrhů. Kalousek například navrhl snížit DPH na 20 a 10 procent.

Sněmovna zároveň schválila, že o pozměňovacích návrzích bude ve třetím čtení hlasovat do sedmi dnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám