Hlavní obsah

Babiš zjistil, jak fungují e-shopy, a chce je vyjmout z EET

Novinky, zpe
Praha

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) chce, aby byly z elektronické evidence tržeb (EET) vyjmuty internetové obchody. Ministr financí to chce navrhnout koaličním partnerům na středečním jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

„U e-shopů, kde je strašně moc komplikovaných plateb, tak pokud tam nedochází k přímému kontaktu zákazníka s prodejcem, tak se přikláním k názoru, že by se měly z evidence vyndat. Netušili jsme, kolik druhů podnikání u nás máme,“ řekl Babiš.

EET se měla týkat e-shopů od 1. března 2017, přitom v jejich případě jde o nelogičnost, protože platební styk mezi obchodníkem a zákazníkem je zpravidla bezhotovostní. Elektronické evidenci tak nepodléhá, neboť je již jednou zaevidován. Klienti navíc v řadě případů platí kartou přes tzv. platební brány, u kterých obchodník nemá možnost zjistit, jakou formu měla platba na počátku.

O návrhu, který podle něj vychází z debat s uživateli, chce ve středu odpoledne diskutovat s kolegy z koaliční ČSSD a KDU-ČSL.

Že by výjimka pro e-shopy způsobila zmatek, ministr financí odmítá. „Týká se to e-shopů, ty mají tržby evidovat až ve druhé vlně od 1. března,“ vysvětlil Babiš.

Příští týden se do EET zapojí pouze hotely a restaurace. V březnu 2017 bude následovat maloobchod a velkoobchod. Od března 2018 se bude týkat svobodných povolání, dopravy a zemědělství a od června 2018 vybraných řemesel a výrobních činností.

Reklama

Související články

O EET na zkoušku příliš zájem není

Od 1. listopadu si mohou podnikatelé, kterých se od 1. prosince týká první vlna elektronické evidence tržeb (EET), ve zkušebním provozu otestovat funkci...

Výběr článků

Načítám