Hlavní obsah

Sobotka chce ministry vyměnit do začátku prosince. Prý ví, kdo funguje, a kdo ne

– Praha
Novinky, bja

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek během interpelací v Poslanecké sněmovně prozradil, že plánuje mít vyměněné ministry do počátku prosince. Jejich jména říct nechtěl, pouze řekl, že po třech letech ve vládě už ví, kdo funguje, a kdo ne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Já myslím, že po třech letech vím, kdo ve vládě funguje, a kdo ve vládě nefunguje. Myslím, že to je úplně jednoduchá věc,“ reagoval Sobotka poměrně příkře na dotazy poslance Jiřího Valenty (KSČM).

Kvůli plánovaným obměnám se hodlá v následujících dvou týdnech sejít nejen s členy vlády ze sociální demokracie, ale setkat se hodlá i s předsedy koaličních stran, tedy s Andrejem Babišem (ANO) a Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL).

„Změny by měly být provedeny v horizontu měsíce. To znamená ne, že se rozhodnu do začátku prosince, ale byl bych rád, kdyby ty změny byly provedeny do začátku prosince,“ uvedl Sobotka.

Dodal, že nejprve seznámí s plánovanými změnami prezidenta Miloše Zemana. Zopakoval také, že jeho návrh má za úkol zlepšit efektivitu a dynamiku vládního týmu.

Sobotka bude ctít koaliční smlouvu

Změna by se přitom měla týkat pouze ministrů jmenovaných za ČSSD. Sobotka uvedl, že ostatních stran se nedotkne.

„Pokud jde o členy vlády, které nominovali lidovci a ANO, tady respektuji koaliční smlouvu, a ta koaliční smlouva jasně říká, že změny, které se týkají nominantů, musí být dohodnuty s příslušnou politickou stranou,“ shrnul Sobotka.

I proto má také v plánu se sejít s vicepremiéry, tedy s Babišem a Bělobrádkem.

„Chci se pobavit o tom, co udělat pro to, aby vláda dobře fungovala až do konce svého mandátu,“ dodal s tím, že jejich společným cílem by mělo být to, že budou hrát až do poslední minuty.

Sobotka hledá náhradu za šéfa resortu zdravotnictví Svatopluka Němečka. Spekuluje se také o výměně ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera a ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám