Hlavní obsah

Pácháme sebevraždu, zní ze sociální demokracie

Právo, Jan Martinek, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) stále drží v absolutní tajnosti, jaké ministry hodlá nejbližších dnech vyměnit a kdo by měl přijít na jejich místo, v jeho straně se ozývají kritické hlasy. Pácháme sebevraždu, zní podle činovníků ČSSD hlasy z krajů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka odjíždí z Lán na Kladensku, kde se sešel 8. listopadu s prezidentem Milošem Zemanem. Hovořili spolu o výměně některých ministrů za ČSSD.

Článek

Spekuluje se o tom, že z vlády by měli odejít ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Někteří straníci se nad premiérovým rozhodnutím pozastavují, například Sobotkův vnitrostranický kritik a šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc.

„Chápu sice, že nová krev je potřeba, zároveň se obávám, aby té krve nakonec nebylo tolik, že budeme potřebovat stanici krevní transfúze. Byť minimálně s jednou výměnou souhlasím,“ řekl ve středu Právu Tejc a ukázal na Dienstbiera.

„Myslím si, že návrhy a nápady pana ministra nám dlouhodobě žádné voliče ani body nepřinášejí,“ uvedl.

Další činovníci sociální demokracie, kteří jsou k vládní rošádě kritičtí, si nepřáli zveřejnit své jméno. „Je to úplně špatné řešení. Výměna ministrů jedenáct měsíců před volbami je hloupost, a když už, tak ve vládě jsou úplně jiní adepti než Němeček a Marksová. Naopak ti se dokážou vymezovat vůči útokům na ČSSD,“ řekl Právu významný člen sociální demokracie.

Několik měsíců mi trvalo, než jsem se vůbec zorientoval.
ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Jiný funkcionář ČSSD Právu řekl, že se obává, že na narychlo dělané změny ve vládě může Sobotka doplatit. „Z mého regionu mi chodí od členů zprávy, že pácháme sebevraždu, že ustupujeme nátlaku Babiše. Ať se prý Sobotka nediví, když ho v březnu na sjezdu bude volit jen Praha,“ podotkl.

Pokud Sobotka nakonec opravdu tři zmíněné ministry odvolá, zatím není jisté, kdo je nahradí. Spekulovalo se, že místo Dienstbiera by měl na post ministra pro lidská práva nastoupit místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

S ním si ve středu premiér sjednal schůzku, ale na poslední chvíli ji zrušil kvůli setkání s velvyslancem USA. Chvojka nepotvrdil, jestli by nabídku vzal. „Jsem jeden ze zvažovaných kandidátů, to je všechno,“ uvedl.

Sklenák: Do vlády nemířím

Hovořilo se také o tom, že resort po Marksové by mohl vést šéf poslanců Roman Sklenák, ten to ale ve středu na sociální síti odmítl. „Na ministerstvo nemířím,“ napsal.

Jako o Němečkově náhradě se spekuluje o senátorovi za ČSSD Jiřím Žaloudíkovi, který na ministerstvo ale nechce.

Sám Němeček ve středu nechtěl potvrdit, že by mu premiér na pondělní schůzce sdělil, že ho chce odvolat. „Je to věc pana premiéra. Od začátku říkám, že jsem k dispozici a na funkci nelpím,“ prohlásil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek z ANO (vlevo) a Roman Sklenák (ČSSD) během jednání Poslanecké sněmovny.

Jisté je, že noví ministři by měli na práci necelý rok, a to je podle některých příliš krátká doba. „Několik měsíců mi trvalo, než jsem se vůbec zorientoval,“ přiznal Němeček.

„Jedenáct měsíců před volbami nemůžeme vybírat nového ministra metodou pokus omyl. Musí přijít lidé, kteří jsou skutečně schopní a efektivní,“ řekl ve středu Novinkám místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec.

Sobotka se má v listopadu sejít se všemi členy vlády. Šéf státní kasy Andrej Babiš ve středu řekl, že zatím nemá konkrétní termín schůzky a o ministrech ANO jednat nehodlá.

„Hraje divadlo“

„Žádný termín nemám, ale už jsem řekl, že nevidím důvod takové schůzky. Potkáváme se každý týden na předsednictvu vlády, pak na vládě, na koaličních radách. Má příležitost se mnou mluvit,“ řekl Babiš.

„Premiér celé toto divadlo začal hrát minulý týden po prohraných volbách a poslal do své strany vzkaz, že chce vyměnit unavené ministry. Naši ministři mu žádné volby neprohráli a unavení nejsou. Nebudeme je vyměňovat podle volebního výsledku ČSSD, takže nevidím důvod k bilančním schůzkám s ministry z ANO ani k jejím výměnám,“ řekl Babiš.

Sobotka po úterním setkání s prezidentem Zemanem zalitoval, že nemůže vyměnit ministry z ostatních stran, protože to podle koaliční smlouvy musí konzultovat se stranickými šéfy. Zeman si žádá hlavu ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), protože se oficiálně sešel s dalajlamou.

„KDU-ČSL je demokratická strana, máme svoje stanovy a máme svoji členskou základnu a hierarchii. O nominacích do vlády rozhoduje celostátní výbor. Osobně nevidím žádný důvod ke změnám ministrů za KDU-ČSL ve vládě,“ řekl ve středu předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Anketa

Ublíží podle vás ČSSD v příštích volbách plánovaná výměna ministrů?
Ano
75,4 %
Ne
24,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4779 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám