Hlavní obsah

V Karlovarském kraji sestavilo hnutí ANO krajskou koalici se čtyřmi stranami

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Krajskou koalici po říjnových volbách v Karlovarském kraji bude tvořit pět stran. Vítězné hnutí ANO (13 mandátů) o tom uzavřelo v neděli odpoledne koaliční dohodu s ODS (4), Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) (3), Českou pirátskou stranou (ČPS) (3) a Stranou práv občanů (SPO) (1). Ve 45 členném krajském zastupitelstvu bude držet tato koalice 24 hlasů, tedy ne příliš silnou většinu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kandidátka hnutí ANO na hejtmanku Jana Vildumetzová s podepsanou koaliční smlouvou. Vedle ní Dalibor Blažek a Patrik Pizinger (oba HNHRM)

Článek

„Vyjednávání o nové podobě krajské vlády v Karlovarském kraji dospěla do konce,“ uvedla lídr hnutí ANO Jana Vildumetzová, která se má stát hejtmankou s pravomocemi pro finance, investice a vnitřní věci.

Rada bude ze zákona devítičlenná, přičemž babišovci v ní budou mít čtyři zástupce včetně hejtmanky. Všichni tři radní za ANO Petr Kubis (resort sociálních věcí a bezpečnost), Martin Hurajčík (doprava silniční hospodářství) a Daniela Seifertová (kultura a památky) budou současně náměstky hejtmanky. Čtvrtým náměstkem bude Dalibor Blažek (HNHRM) (majetek).

ODS bude v nové krajské radě držet dvě místa radních, která obsadí Karel Jakobec (životní prostředí) a Jan Bureš (zdravotnictví). Za Piráty bude v radě Josef Janů (regionální rozvoj a informatika), přičemž ČPS bude mít navíc placeného zastupitele, kterým se stane místostarosta Mariánských Lázní Vojtěch Franta s působností v oblasti lázeňství, cestovního ruchu a UNESCO.

Jaroslav Bradáč z SPO, která jako strana kandidovala společně s Okamurovci, jejíž dva zvolení zastupitelé nejsou součástí koaliční dohody, má mít na starosti školství, mládež a tělovýchovu.

Všichni krajští radní mají být uvolnění ve svých funkcích, tedy pracovat na plný úvazek. Všichni, kteří mají nyní funkce ve vedení města nebo vedou městské organizace, se chystají tato místa opustit. Výjimkou je Blažek, který vidí možnost setrvání ve funkci prvního muže na radnici Aše jako neuvolněný starosty. V pondělí by se mělo všech 24 zastupitelů pod koaliční dohodu podepsat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám