Hlavní obsah

Horáček už se rozhodl. Bude kandidovat na prezidenta

Právo, kab, mh
Aktualizováno

Textař, spisovatel podnikatel a zakladatel Fortuny Michal Horáček se konečně rozhodl a v roce 2018 se pokusí získat křeslo hlavy státu. Ke kandidatuře bude potřebovat sebrat 50 tisíc podpisů občanů. S jejich získáním však prý ještě počká, jestli poslanci nezmění příslušný zákon o volbě prezidenta.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Horáček při čtvrteční návštěvě Brna

Článek

Už nyní se však Horáček chce potkávat se svými příznivci a hledat dobrovolníky, kteří by mu s kampaní pomohli. Ve čtvrtek uspořádal takové setkání v Brně.

Nad Zelným trhem se nejprve v denní vinárně divadla Husa na provázku sešel s ředitelem scény a někdejším poradcem Václava Havla Petrem Oslzlým a následně měl pak ještě několik dalších schůzek.

„Jde o vyloženě soukromou návštěvu pana Horáčka, přítomnost médií u této schůzky není žádoucí,“ řekl právu Petr Oslzlý s tím, že si nepřeje, aby byl s Horáčkem vyfotografovaný.

 Teď je nějaký zákon, který ale bude asi novelizován a nebude platit. Zákonodárci nás zdržují. Čekáme, až se rozhoupou. Pak do toho půjdeme.
Michal Horáček ke své prezidentské kandidatuře

Známému textaři focení nevadilo, ovšem o poslání své návštěvy se na mikrofon vyjádřit nechtěl, byť se zmínil o tom, že do Brna přijel jednat o vzniku spolupracujícího a podpůrného týmu pro sběr hlasů během pro kandidaturu.

Spuštění Horáčkovy kampaně prý brzdí poslanci. Textař totiž prý neví, zda budou platit stejná pravidla sběru podpisů jako v první přímé prezidentské volbě v roce 2013. Příslušný zákon totiž leží v Poslanecké sněmovně.

Zeman se rozhodne na jaře

„Není známo, jaká budou pravidla hry. Teď je nějaký zákon, který ale bude asi novelizován a nebude platit. Leží v Poslanecké sněmovně. Zákonodárci nás zdržují. Čekáme, až se rozhoupou. Pak do toho půjdeme,“ řekl Právu Horáček.

Současný prezident Miloš Zeman oznámí, zda zkusí obhájit svůj mandát, až v březnu 2017. Ve stejné době se o prezidentském kandidátovi začne bavit i ČSSD.

Mezi možné další kandidáty patří předseda Akademie věd Jiří Drahoš, europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09) nebo ekonom Jan Švejnar. Prvním, kdo oznámil kandidaturu na Hrad, byl lékař a pedagog Marek Hilšer.

Reklama

Související články

Horáček: Nedělám kampaň z leknutí

Textař Michal Horáček (64) se ještě nerozhodl, zda bude počátkem roku 2018 kandidovat na prezidenta. Češi podle jeho slov v rozhovoru pro Právo nejsou samí...

Výběr článků

Načítám