Hlavní obsah

Halík, Horáček. Svěrák, Sedláček. Kroměřížská výzva hledá kandidáta na prezidenta

Právo, Karolina Brožová

Iniciativa Kroměřížská výzva, za kterou stojí exministr Michael Kocáb, vybrala za nejvhodnějšího kandidáta na prezidenta textaře Michala Horáčka. Ten však s iniciativou spolupracovat nechce. Na druhém místě se v hlasování signatářů výzvy umístil kněz Tomáš Halík, na třetím pak zakladatel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a textař Michal Horáček

Článek

„Příští prezidentská volba bude mít zásadní význam pro naši zemi a my jí nechceme přihlížet se založenýma rukama,“ objasnil Kocáb.

„Máme obavu, že základní hodnoty českého státu jsou ohroženy. Cítíme se v bodě zlomu. Zmíněné hodnoty, jako jsou univerzalita lidských práv, demokratismus, nejsou frekventovány, tím méně garantovány těmi, kteří to mají na starost,“ uvedl další ze signatářů, exministr Jan Kalvoda.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Římskokatolický kněz a teolog Tomáš Halík

Ankety se zúčastnilo 2200 signatářů výzvy. Ti sestavili žebříček 25 jmen možných kandidátů na prezidenta.

Horáček již v minulosti Právu řekl, že s Kroměřížskou výzvou nechce mít nic společného. Kandidovat na hlavu státu odmítl v rozhovoru pro Právo před časem i Halík.

Postoj Pánka zatím není znám. Naopak o kandidatuře v médiích uvažoval ekonom Jan Švejnar, který se u signatářů výzvy umístil na čtvrtém místě.

Možní kandidáti nemají jasno

Po něm v žebříčku následuje diplomat a bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář. „Já si velmi vážím toho, že v průzkumu se objevilo i moje jméno. Lichotí mi to a pokládám to za čest. Kroměřížskou výzvu beru velmi vážně. To, o co se opírá a z čeho vychází, je mi velmi blízké,“ uvedl Kolář na tiskové konferenci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Velvyslanec v Moskvě Petr Kolář

„Už ne tak vážně beru sám sebe. Proto jsem se ještě nerozhodl, zda budu kandidovat. Ale svou kandidaturu zvažuju. Zodpovědně s vědomím toho, co o sobě vím,“ dodal.

Mezi nominanty jsou i jména senátorky Elišky Wagnerové (nestr.) a Michaela Kocába. Na osmém místě předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, na devátém moderátor Marek Eben, za ním exsenátor Petr Pithart (KDU-ČSL), čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, bývalá europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová a na třináctém místě europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09).

„Je to pro mě pohlazení po duši a děkuji vašim signatářům,“ řekl europoslanec s tím, že ještě není rozhodnutý, zda se o post na Hradě bude ucházet.

V seznamu jmen jsou i poslankyně Miroslava Němcová (ODS), exposlankyně Hana Marvanová, psychiatr Cyril Höschl, filozof Jan Sokol, ekonom Tomáš Sedláček, bývalý diplomat Michael Žantovský, ministr Jiří Dienstbier (ČSSD), herec Zdeněk Svěrák, astronom Jiří Grygar, herečka Táňa Fischerová, diplomat Pavel Fischer a na 25. místě ekonom Vladimír Dlouhý.

Do příštího léta jasno

„Jediný kandidát Kroměřížské výzvy na roli prezidenta bude znám před prázdninami 2017,“ slibuje vedení výzvy.

Všech 25 osobností vedení Kroměřížské výzvy osloví s dotazem, zda by byly ochotny na hlavu státu kandidovat s její podporou.

„V současné době má Kroměřížská výzva 6500 signatářů. Všichni signatáři jsou vyzýváni, aby v otevřené anketě na internetu sami navrhli tři kandidáty na prezidenta, kteří budou věrohodně reprezentovat stát, ale i hodnoty Kroměřížské výzvy,“ vysvětlil Kocáb.

Další kolo hlasování by se mělo uskutečnit v říjnu, třetí v listopadu. Do hlasování se může zapojit více osobností.

Anketa

Která z uvedených osobností je podle vás nejpřijatelnějším kandidátem na prezidenta?
Michal Horáček
44,1 %
Tomáš Halík
8,1 %
Šimon Pánek
4,4 %
Jan Švejnar
6 %
Petr Kolář
2,6 %
Eliška Wagnerová
1,5 %
Michael Kocáb
0,4 %
Petr Pavel
1,9 %
Marek Eben
12,7 %
Petr Pithart
1,2 %
Karel Schwarzenberg
0,7 %
Zuzana Roithová
0,6 %
Jiří Pospíšil
1,5 %
Miroslava Němcová
2 %
Hana Marvanová
0,7 %
Cyril Höschl
2,1 %
Jan Sokol
0,5 %
Tomáš Sedláček
1,7 %
Michael Žantovský
0,3 %
Jiří Dienstbier
0,5 %
Zdeněk Svěrák
3,3 %
Jiří Grygar
0,7 %
Táňa Fischerová
0,7 %
Pavel Fischer
0,3 %
Vladimír Dlouhý
1,5 %
Celkem hlasovalo 6860 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám