Hlavní obsah

Začíná boj o kraje a Senát

Právo, ČTK, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úderem dnešní 14. hodiny začínají volby do krajů vyjma Prahy a do třetiny Senátu. Lidé budou například rozhodovat, zda ČSSD zůstane dominantní silou v regionech a Senátu a nakolik sociální demokraté zkříží plány hnutí ANO.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Volby končí v sobotu dvě hodiny po poledni.

Článek

Krajské volby jsou tradičně testem spokojenosti lidí s fungováním dosavadních regionálních vlád i s působením parlamentních zástupců včetně vlády, budou také svého druhu generálkou na sněmovní volby za rok. Voliči zároveň ovlivní dění uvnitř stran a pozice jejich představitelů.

Předseda ČSSD a vlády Bohuslav Sobotka již před časem uvedl, že za úspěch by považoval, pokud by jeho strana udržela nejsilnější pozici v krajích alespoň se sedmi hejtmany i nejsilnější senátorský klub. Sociální demokracie má nyní 11 ze 13 hejtmanů a je členem všech krajských koalic. V horní parlamentní komoře má 33 zástupců.

Hnutí ANO by podle svého šéfa Andreje Babiše rádo zvítězilo v pěti krajích a rozšířilo by řady svých čtyř senátorů. V krajských zastupitelstvech, kde ANO zatím nemá ani jednoho svého zástupce, může jen získat.

Potenciální koalice s KSČM

Lidovci mají ambici získat až tři hejtmany a obhajují dva senátory. Jejich cílem je stát se druhou nejsilnější frakcí v Senátu a vystřídat na tomto místě ODS, které ve volbách hrozí největší újma.

Volby také naznačí, zda se Starostové a nezávislí pokusí příští rok prorazit do Sněmovny na vlastní pěst bez TOP 09. A také, zda KSČM, která má hejtmana v Ústeckém kraji, udělá v očích voličů další krok, aby byla šířeji přijímána, což může hrát roli po sněmovních volbách, jelikož Babiš i Sobotka s podporou komunistů koketují.

Informace o volbách
Hlasovací místnosti budou otevřeny v pátek od 14. do 22. hodiny, v sobotu od 8 hodin do 14 hodin.
Konečné volební výsledky by měly být známy do sobotní půlnoci.
O týden později se bude konat druhé kolo senátních voleb, pokud ani jeden kandidát náhodou nezíská v prvním kole přes polovinu hlasů.

Minulé krajské volby vyhrála ČSSD, i když vítězství zopa­kovala jen v devíti ze 13 krajů a celkově obhajuje 205 mandátů ze 675 zastupitelských křesel. V Ústeckém a Karlovarském kraji dostala nejvíc mandátů KSČM, celkově 182, ODS obsadila 102 křesla, ale ani vítězství v Plzeňském kraji jí k hejtmanství nepomohlo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v roce 2012

Jako obvykle se bude také sledovat účast, která bývá při souběhu dvou voleb kolem 40 procent, o týden později ve druhém kole Senátu volí už jen necelá pětina občanů.

Před čtyřmi lety ke krajským volbám přišlo 36,9 procenta lidí a v prvním kole do Senátu tehdy hlasovalo 34,9 procenta občanů. Ve druhém kole voleb do horní komory přišlo k urnám ale už jen 16,7 procenta oprávněných voličů.

Reklama

Související články

Zastavit migranty? Kraje na to mandát nemají

Zbavíme kraj uprchlíků a vypořádáme se s Evropskou unií, slibují některé politické strany v kampani před krajskými a senátními volbami, které vypuknou už...

Výběr článků

Načítám