Hlavní obsah

Interpelace by se měly zkrátit, míní místopředseda Sněmovny Gazdík

– Praha
Novinky, zpe

Když se v minulosti nekonaly interpelace, většinou to bylo kvůli bídné docházce členů vlády. Ve čtvrtek však absolutní nezájem projevili i poslanci, když se jich nesešlo dost a schůze musela být na necelé dvě hodiny přerušena. Místopředseda dolní parlamentní komory Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) Novinkám řekl, že interpelace by se měly v budoucnu zkrátit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Článek

Vy dlouhodobě prosazujete, aby byly interpelace povinné pro ministry. Dnes se nekonaly kvůli bídné účasti poslanců. Co na to říkáte?

Bylo to zejména kvůli nedostatku vládních poslanců. Obecně to jako místopředseda Sněmovny považuji za nepřípustné. Poslanci se mají dostavovat do práce, interpelace jsou jednou ze základních možností, jak uplatňovat dominanci Sněmovny nad vládou a jak získávat otázky na odpovědi například voličů ve svém kraji.

Když se vládní poslanci ptají premiéra: „Jak to děláte, že to je tak skvělé,” tak se smysl interpelací poněkud ztrácí
Petr Gazdík (TOP 09 a STAN), místopředseda Sněmovny

Mají vůbec interpelace nějaký smysl, když o ně nemají zájem ani členové vlády a evidentně ani poslanci? Ve Sněmovně to je potom takový promarněný den.

Smysl to má. Úkolem Sněmovny není být továrnou na zákony, ale i institucionalizovanou diskusí a interpelace takovou diskusí jsou. Jenomže když se na ně nedostavuje vláda nebo poslanci, tak ztrácejí význam. Nebo když je to tak, že se vládní poslanci ptají pana premiéra: „Jak to děláte, že to je tak skvělé”, tak se ten smysl také poněkud ztrácí.

Co by se tedy mělo změnit?

Vedení Sněmovny je pro to, aby se pro další funkční období Sněmovny začala hledat nová forma, jak mají interpelace vypadat. Já ji vidím především ve zkrácení písemných interpelací, v povinné účasti ministrů vyjma akcí, na kterých jsou nezastupitelní, například účasti na evropské radě. Také by mělo být snahou jednotlivých klubů, aby se poslanci dostavovali.

Jak byste chtěl tu účast vynutit? Připadají v úvahu třeba nějaké sankce?

Pro každého vrcholného politika by měla být největší sankce strach ze svých voličů a to, že jeho voličům bude přednesena informace, že politik nepracuje dobře. Možná je také výtka premiéra, když se ministr nedostaví bez závažné omluvy.

Anketa

Sledujete sněmovní interpelace?
Ano
12,6 %
Ne
87,4 %
Celkem hlasovalo 1289 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám